PRAZNOVJERJE U OKTANSKOM CIRKUSU

Zašto ne postoji bolid Formule 1 s brojem 13?

Jeste li znali: samo se dvaput u povijesti bolid Formule 1 s brojem 13 pojavio na stazi…

Foto: Dan Smith

Možda ste uočili, a možda i niste: šestoplasirana momčad u Formuli 1 sljedeće godine vozi s brojevima 11 i 12 na bolidima, a sedmoplasirana ima brojeve 14 i 15. Točno je: praznovjerje vlada oktanskim cirkusom! Samo je jedan pilot ikada nastupio na utrci Formule 1 s brojem 13: domaći pilot Moisés Solana na VN Meksika 1963.

Mehanički su ga problemi natjerali na odustanak, a vozio je BRM. Britanka Divina Galica, bivša olimpijska skijašica, bez uspjeha se pokušala kvalificirati za VN Engleske s brojem 13 godine 1976. To je bila i posljednja pojava ‘nesretnog’ broja na nekom bolidu.

Običaj preskakanja broja 13 ipak je mnogo stariji od Formule 1. Organizatori su ga uglavnom prestali izdavati, osim na poseban zahtjev vozača, nakon što je talijanski plemić Giulio Masetti poginuo na utrci Targa Florio 1926. vozeći Delage.

To je bio treći fatalni incident bolida s brojem 13 u dvije godine, a drugi za francusku momčad, Paul Torchy je poginuo u San Sebastianu zabivši se u stablo. Taj je crni niz bio dostatan da se praznovjerje koje, vidimo, traje i dan danas, ukorijeni.

Tijekom povijesti mnogi su vozači nastupali u raznim kategorijama utrka u automobilima s brojem 13 i nema nikakvog racionalnog razloga za vjerovanje da je nesretniji od ostalih brojeva.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin