BIZARNOST AUTOINDUSTRIJE

Brooke Swan Car, automobil u obliku labuda, napravljen 1910.

Od samih početaka automobilizma bogataši su posebno naručenim unikatnim automobilima demonstrirali imetak i moć – nigdje tako očigledno kao u Indiji!

Posebno poglavlje u povijesti specijalnih automobila napravljenih za jako imućne vozila su indijskih maharadža. Takvu količinu raskoši i nerijetko vrlo specifičnih dizajnerskih rješenja uistinu je teško zamisliti ma gdje drugdje, no i među nizom uistinu ekstravagantnih automobila posebno napravljenih za indijski potkontinent jedno se vozilo posebice ističe neobičnošću i ekstravagancijom, Brooke Swan Car iz 1910.

To nevjerojatno vozilo u obliku labuda nije napravljeno po narudžbi nekog maharadže, njegov je naručitelj bio bogati britanski kolonist iz Calcutte, Robert Nicholl ‘Scotty’ Matthewson. Na kamionskoj je šasiji u Engleskoj za njega napravljena mahom drvena karoserija, koja je oponašala izgled labuda i strukturu perja, uz dodatak intarzija od zlatnih i srebrnih listića.

Labud je usto imao i crvene u mraku svjetleće oči, vodenu štrcaljku u kljunu kojom je automobil mogao pomoći u rastjeravanju gomile na zakrčenim ulicama Calcutte… a i iz stražnjeg su dijela labuda mogle ispadati neke ‘izlučevine’, što je Matthewsnon posebno volio koristiti navečer na gradskoj špici, kada bi se elita izvezla u svojim raskošnim kočijama i automobilima.

Kasnije je automobil kupio maharadža od Nabhe, a početkom devedesetih pronađen je u zapuštenom stanju u Indiji. Filigranski izrađeno perje i dekoracije karoserije bili su pojedeni od strane štakora, no glavne su mehaničke specifičnosti bile u prihvatljivom stanju, uključujući i klavijaturu kojom je putnik mogao određivati tonove sirene.

Danas se Swan Car nalazi u čuvenoj kolekciji Louwman u Den Haagu, jednom od najljepših europskih muzeja automobila, a Nizozemci su napravili i iznimno kvalitetnu restauraciju ovog fascinantnog, ekstravagantnog vozila.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin