BIZARNOSTI AUTOINDUSTRIJE

George B. Selden (1846. – 1922.): Lažni izumitelj automobila

Američki su proizvođači automobila početkom 20. stoljeća morali plaćati autorska prava čovjeku kojeg je tamošnje pravosuđe držalo izumiteljem automobila, Georgeu B. Seldenu

George B. Selden jest još 1878. konstruirao motor s unutarnjim izgaranjem, inačicu Braytonovog motora iz 1876., te podnio zahtjev za patent, koji je uključivao i motor i primjenu u vozilima na 4 kotača, samo da bi sitnim izmjenama i dodacima odugovlačio prihvaćanje patenta sve do 1895., kada je napokon usvojen, u trenutku kada je europska automobilska industrija već počela doživljavati zamah.

Selden je po profesiji bio odvjetnik, specijaliziran za patentno pravo! Kad su nedugo potom američke tvrtke počele proizvoditi automobile, Selden je ubirao 0,75% od svakog prodanog primjerka! Henry Ford se s još četvoricom proizvođača pobunio protiv toga 1903. i pokrenuo sudsku parnicu, koju je Selden dobio.

No Fordova je žalba, bazirana na činjenici da nitko od proizvođača automobila nije koristio izvedenice njegovog motora, nego konstrukcije po uzoru na Ottov motor, na kraju ipak usvojena i od 1911. američki proizvođači više nisu bili dužni ništa isplaćivati Seldenu.

Selden Motor Vehicle Company proizvodila je automobile, pa kamione od 1905. do 1930.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin