AUSTRIJSKO AUTOMOBILSKO PROKLETSTVO

Gräf & Stift Bois de Boulogne, automobil u kojem je započet I. svjetski rat

OlliFoolish, Wikimedia Commons
-

Početkom 20. stoljeća austrougarski automobili bili su među najboljima na svijetu, a jedan od najrenomiranijih proizvođača bio je Gräf & Stift, čiju je sudbinu preokrenuo događaj 28. lipnja 1914., zapalio I. svjetski rat i preorijentirao ih na kamione

U ranim danima automobilizma Srednja Europa bila je među regijama koje su najspremnije prihvatile novu industrijsku granu. Danas nam to zvuči egzotično jer tvrtke s tih prostora uglavnom nisu preživjele turbulentnu povijest, a samo je Škoda i opstala i ostala značajan tržišni igrač.

No na samom početku prošlog stoljeća austrougarski automobili bili su među najboljima na svijetu, a jedan od najrenomiranijih proizvođača automobila visoke klase bila je tvrtka Gräf & Stift. Ono po čemu ipak najviše pamtimo njihove automobile iznimna je uloga koju je u povijesti odigrao jedan od njih:

Gräf & Stift Bois de Boulogne, tip Double Phaeton, s 4-cilindarskim motorom snage 32 KS, proizveden krajem 1910., onaj u kojem je 28. lipnja 1914. u Sarajevu ubijen nadvojvoda Franz Ferdinand i supruga mu, grofica Sophie.

To je svijet odvelo u najveći i najtemeljitiji dotada viđen oružani sukob. Nakon ubojstva automobil je prevezen u Beč, a danas ga možete vidjeti u ondašnjem Muzeju vojne povijesti.

Oko automobila su se razvile razne priče, uključujući i one besmislene i netočne o  ukletosti. Jedna od priča proglašava Otta Merza, kasnijeg tvorničkog trkaćeg vozača tima Mercedes, koji će poginuti na stazi AVUS 1933., vozačem Nadvojvodinog automobila – no Merz je, zapravo, bio za upravljačem jednog od pratećih vozila.

Zanimljivo je da je upravo I. svjetski rat, otpočet na stražnjem sjedalu jednog od njihovih automobila, odredio daljnju sudbinu tvrtke Gräf & Stift. Oni su za vojne potrebe počeli proizvoditi kamione te su do kraja 1930-ih u potpunosti odustali od proizvodnje osobnih automobila.

Tvrtka je kod nas najpoznatija po autobusima, koje se još može vidjeti u prometu. Godine 1971. kupio je njemački MAN, pod čijim je vlasništvom postala specijalizirana za izradu trolejbusa.

No 2001. završila je odiseja tvrtke Gräf & Stift, nekada uglednog proizvođača u čijem je automobilu započeo I. svjetski rat. Njihova postrojenja i dalje rade, no vozila koja izlaze iz njih više ne nose ovo slavno ime.

Autor