Hyundai Kona u Australiji vozi na struju dobivenu preradom ljudskog izmeta!

Električna mobilnost dobiva novu razinu iskoristivosti…

Ok, danas svi gledaju prema električnoj mobilnosti. Čak su i oni najekstremniji (Ferrari, Lamborghini) okrenuli ploču i najavili modele s električnom dušom. No, neki su otišli korak dalje kada je iskoristivost energije u pitanju. Najbolji primjer stiže iz australskog Queenslanda, gdje su ljudski izmet označili kao važnim faktorom.

Kako sve zapravo funkcionira?

Električna energija za punjenje korejskog SUV modela proizvodi se kada se metan iz pročišćene otpadne vode dovodi u kombiniranu toplanu i elektranu u postrojenju za pročišćavanje vode u blizini Brisbanea. Zanimljivu priču prenijela je ekipa iz Revije HAK.

Znači, potvrđuje se ponovno ona teza kako smeće za nas, nije za svakoga smeće. Već sama grafika i naljepnica na automobilu ukazuje kako je ova Kona zapravo jako neobična. Naime, ovo su klasični električni automobil, ali energijom ih ne opskrbljuju termoelektrane, nuklearke, solarne elektrane… Urban Utilities u Brisbaneu želi otvoriti novu veliku energetsku priču.

Australska tvrtka odabrala je organsku sirovinu kao pogon za svoj prvi SUV s električnim pogonom, a to je ljudski izmet! U prosjeku čovjekove svakodnevne navike mogu proizvesti dovoljno električne energije da bi automobil mogao prijeći 450 metara. Potrebno je 1000 takvih posjeta zahodu kako bi se potpuno napunio spremnik vozila. Riječ je o električnoj Koni koja ima domet 450 kilometara.

Ovakvi automobili neće morati brinuti za svoju budućnost, barem ne ako znamo za ljudske potrebe. Konkretno, 330.000 ljudi na jugu i zapadu Brisbanea pomaže u stvaranju goriva svaki put kada odu na WC. U posljednjoj godini proizvedeno je dovoljno električne energije za opskrbu gotovo 4.000 kućanstava tijekom cijele godine.

Skroz neobičnu priču zaokružuje i konačan komentar, kako ovakvi automobili s ovakvim prerađivačkim ciklusom stvarno i u potpunosti na prirodu djeluju bezazleno.

Foto: Urban Utilities

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin