BIZARNO

Mercedes-Benzova zvijezda imala je i četvrti krak

Svaki je krak simbolizirao jedan vid mobilnosti, prijevoz na zemlji, vodi, nebu i svemiru…

Mercedes-Benzova trokraka zvijezda jedan je od najprepoznatljivijih simbola na svijetu. Gottlieb Daimler imao je viziju o univerzalnom prijevozu, a trokraka zvijezda savršeno se uklapala u tu priču gdje je svaki krak predstavljao jedan vid mobilnosti – prijevoz  na zemlji, vodi i na nebu.

Gottlieb Daimler imao je i veće snove, a njih su se sjetili njegovi sinovi Paul i Adolf. Tvrtka Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) početkom prošlog stoljeća uhvatila je korijenje, no kompaniji je trebao efektni, lako pamtljiv i prepoznatljiv logo.

Braća Paul i Adolf prisjetili su se razglednice koju je poslao njihov otac dok je još uvijek radio u Deutzu. Gottlieb je na razglednici nacrtao zvijezdu kojom je označio gdje se nalazi njihova kuća te je supruzi napisao da će ta zvijezda jednom sjati i iznad njegove tvornice.

Paul i Adolf patentirali su zvijezdu s tri, ali i sa četiri kraka 1909.. Gottlieb, koji je preminuo u ožujku 1900., neposredno prije 66. rođendana, sanjao je i doslovno o zvijezdama. O osvajanju svemira. Taj četvrti krak upravo je označavao mobilnost u svemiru.

Njegovi sinovi Paul i Adolf uspješno su vodili tvrtku, no od 1910. odlučili su se za trokraku zvijezdu jer im se osvajanje zvijezda u tom trenutku učinilo ipak presmionim. Nesuđeni logo, zvijezdu s četiri kraka, prigrlila je DASA, aeronautička podružnica Daimler-Benza, koja je postojala od 1989. do 2000.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo