MUDROST

Alec Issigonis: Da ga dizajnira odbor, konj bi izgledao poput deve!

-

Sir Alec Issigonis (1906. – 1988.) proslavio se 1959. konstruiranjem i dizajniranjem legendarnog modela Mini, minijaturnog, a razmjerno nevjerojatno prostranog i funkcionalnog automobila, jednog od najinovativnijih u povijesti…

Foto: MINI

Ako želite da nešto ne uspije, osnujte komisiju! Autor te antologijske izjave je Sir Winston Churchill (1874. – 1965.), koji je često govorio kako se treba kloniti kolektivnog odlučivanja o bitnim stvarima! U automobilskoj branši poznata je izjava, koju je često koristio Sir Alec Issigonis (1906. – 1988.): Da ga dizajnira odbor, konj bi izgledao poput deve!

Tvorac jednog od najinovativnijih automobila u povijesti, Mini, predstavljenog 26. kolovoza 1959., prvog malog gradskog automobila dovoljno prostranog i funkcionalnog da bude obiteljski. Imao je, usto i izvrsna vozna svojstava (potvrđena na relijima i kružnim utrkama, ‘opjevana’ u filmu ‘The Italian Job‘ iz 1969., kod nas prevedenom kao ‘Dobar posao u Italiji‘).

Mini je bio toliko inovativan automobil da je Alec Issigonis time uvršten među deset najuspješnijih automobilskih konstruktora svih vremena te je dobio i plemićku titulu Sir. Bo je duboko uvjeren da birokratizacija ne donosi ništa dobrog i da svaki auto mora imati jednog glavnog dizajnera.

Zahvaljujući takvom individualističkom pristupu, uspio je progurati projekt radikalnog malog automobila (3054 x 1397 x 1346), kojim je, u početnim verzijama Morris Mini-Minor i Austin Mini (u osnovi istom modelu), pokrenuo revoluciju u svijetu automobila.

Velik dio današnjih tržišno uspješnih modela s prednjim pogonom i poprečno smještenim motorom izravni su nasljednici Minija, a uspjeh se temelji na činjenici da ga nije dizajnirao ni konstruirao odbor, odnosno komisija, nego samostalno Sir Alec Issigonis.

Autor