BIZARNOST AUTOINDUSTRIJE

Orbitalni kotač by Franco Sbarro: budućnost ili samo san

Kotač u čijoj se sredini nalazi jedno veliko ništa? Da, moguće je, ima i prednosti, ali osim ekscentričnog švicarskog dizajnera čini se da nitko ne zagovara ovu ideju…

Švicarski majstor provokacije u automobilskom dizajnu Franco Sbarro mnogo je puta oduševio neobičnim, svježim i inovativnim idejama. No možda je najjače zadivio automobilski i motociklistički svijet konceptom orbitalnog kotača, laički rečeno, ‘onog s rupom u sredini’. Ovaj je koncept predstavljen 1989. na seriji prototipova zajedničkog naziva Osmos, jednom superautomobilu s mehanikom Jaguar te nekolicinom motocikala.

U teoriji, ovo rješenje smanjuje težište i ima niz prednosti spram klasičnog kotača vezanog na osovinu, no u praksi pred inženjerima postavlja niz novih problema, koji nikada nisu u potpunosti prevladani, uglavnom zbog nedostatka financijskih sredstava. Franco Sbarro je prava na ovaj izum još 1991. prodao tvrtki Motta Vistaholding, tako da se ovaj Sbarrov najpoznatiji izum, paradoksalno, otada dugo nije pojavljivao na Sbarrovim prototopovima.

Tek je nedavno napokon postignut dogovor o pravu na korištenje, pa smo ponovo počeli viđati Sbarrove interpretacije ove ideje, no i dalje čekamo hoće li se netko od pravih, ‘ozbiljnih’ proizvođača prihvatiti posla oko komercijalizacije ili barem daljnjeg istraživanja ove zanimljive i nekonvencionalne ideje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin