BOGATSTVO ZA TRAKTOR

Ovo je najskuplji traktor današnjice, ponosni nositelj titule je John Deere!

-

Ako ste se ikada pitali koliko košta najskuplji traktor današnjice, odgovor ima John Deere…

Traktori i općenito poljoprivredna mehanizacija imaju tendenciju da ih se uspoređuje sa skupim i ultra luksuznim automobilima. No, to nije zbog njihovih performansi ili pojavnosti, već iz razloga što su vrlo sofisticirani i efikasni radnici. John Deere jedan je od pionira u poljoprivrednoj industriji, a jedna njihova mašina ujedno je i najskuplja takva koja se trenutno nudi na tržištu.

John Deere 9620RX teži 27 tona i predstavlja traktor proizveden za upotrebu u poljoprivredi.  Odlikuje ga visoka razina efikasnosti što se može zaključiti i po početnoj cijeni od 585 tisuća eura. Kada se u konfiguratoru stavi i dodatna oprema, taj iznos još više raste. Očigledno je da ovakav komad mehanizacije rijetko koji individualac može kupiti, no iz John Deerea kažu kako su zadovoljni s potražnjom za najskupljim modelom u ponudi.

Dizelski motor zapremnine 15L razvija 620 KS, a zbog svoje snage od šale može povući sijačicu dužine 27 metara, plug od četiri metra ili pak 15 metara dugu drljaču. Stabilnost na zahtjevnom terenu omogućena zahvaljujući gusjenicama i četiri kotača sa svake strane.

Valja naglasiti kako države Europske unije, za domaćinstva veličine 10.000 hektara uredno odvajaju od 1.3 do 1.4 milijuna eura za godišnje subvencije. U prijevodu, ovakav se traktor može pribaviti i otplatiti u roku od samo par godina, što u konačnici i nije puno.

 

 

Autor