Ovo niste znali: I Francuzi su imali svoj posebni Ford!

Vjerojatno u Europi znate za njemački i engleski Ford, no bilo je toga još. Francuska je podružnica osnovana 1916., a ugašena 1954.

Danas o europskom Fordu razmišljamo kao o jedinstvenoj tvrtki, no dobro pamtimo njemačke i engleske Fordove, s posve različitim modelima – no manje je znano da je nekada postojao i francuski Ford, kao i još 10-ak manje autonomnih podružnica po Europi.

Premda su se i njihovi modeli, poput nizozemskih, ponekad znali razlikovati u detaljima. Société Française des Automobiles Ford osnovana je 1916., a kupnjom većinskog udjela u tvornici Mathis 1934. nastaje Matford. Tvrtka radi inačice američkih i britanskih modela, s posebnim francuskim ‘štihom’.

Od 1948., opet samo pod nazivom Ford, proizvode novi, zasebni model Vedette, a kasnije slijede luksuzniji Vendôme, karavan Abeille i coupe Comète. Comète je bio inspiracija za Facel Vegu – Nakon izrade karoserija za ovaj coupe, FACEL se odvažio na vlastiti projekt.

Slaba prodaja modela Ford dovodi do odluke o prodaji podružnice već 1954., i to tada vrlo probitačnoj marki Simca, koja stavlja u prodaju već spremnu drugu generaciju modela Vedette. Na nekim se izvoznim tržištima i ona prodaje kao Ford Vedette.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin