BIZARNO

Stirling Moss, legendarni britanski as, 13. travnja 1960., zbog prebrze vožnje, izgubio vozačku dozvolu na godinu dana

Stirling Moss (1929. – 2020.), najveći vozač u povijesti koji nije osvojio titulu Formule 1, koji nas je jutros zauvijek napustio, prije 62 godina kažnjen je za teški prometni prekršaj, kao svaki drugi građanin UK, potvrđujući neovisnost britanske policije i pravosuđa…

Sir Stirling Moss (u pravilu se spominje kao najbolji vozač u povijesti koji se nikad nije uspio okititi naslovom svjetskog prvaka u Formuli 1, premda nije rijetkost naći ga i na vrhu nekih (engleskih, dakako) anketa o najboljim vozačima svih vremena, neovisno o naslovima.

Spominjemo ga prigodno, jer mu je prije točno 62 godine, zbog prebrze vožnje u predgrađu Londona, oduzeta vozačka dozvola. Kažnjen je kao bilo koji drugi građanin Ujedinjenog kraljevstva, pokazujući kako sup red policijom i pravosuđem svi jednaki. Dobro je to, kod nas, istaknuti, gdje povlaštena kasta u pravosuđu ima povlašten položaj.

Zanimljivo, bizarno je da je Stirling Moss najteže ozlijede u životu, osim 1962. kad je nakon teške nesreće 1962. u Goodwoodu bio u komi i potom mjesecima paraliziran (zbog toga je završio karijeru), doživio 2010., vozeći se – liftom u vlastitom domu! Spuštajući se s četvrtog na treći kat, lift se zaglavio prije potrebnog položaja, Moss je iskoračio u ambis dubok 60 centimetara te je slomio oba gležnja!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin