BIZARNOSTI OKTANSKOG CIRKUSA

Zašto ne postoji bolid Formule 1 s brojem 13? Zbog praznovjerja, naravno

-

U vremenima kad su se brojevi na bolidima mijenjali svake godine, šestoplasirana momčad u Formule 1 sljedeće je godine vozila s brojevima 11 i 12, a sedmoplasirana s 14 i 15

Točno je: praznovjerje vlada Formulom 1, broj 13 bio je nepoželjan! Prije vremena fiksnih brojeva samo je jedan pilot ikada nastupio na utrci Formule 1 s brojem 13: domaći pilot Moisés Solana na VN Meksika 1963. Mehanički su ga problemi natjerali na odustanak, a vozio je BRM. Britanka Divina Galica, bivša olimpijska skijašica, bez uspjeha se pokušala kvalificirati za VN Engleske s brojem 13 godine 1976.

Tek nakon uvođenja fiksnih brojeva prije sezone 2014. trinaestica se nakratko pojavila: imao ju je Pastor Maldonado na bolidu Lotus, kojim je odvezao 38 utrka tijekom 2014. i 2015. Bez ikakvih problema, dakako, osvojio je samo dva boda u prvoj, ali čak njih dvadeset i sedam u drugoj sezoni, rušeći tradicije i porazne statistike vezane za mnogima omraženi broj.

Običaj preskakanja broja 13 ipak je mnogo stariji od Formule 1.  Organizatori su ga uglavnom prestali izdavati, osim na poseban zahtjev vozača, nakon što je 1926. talijanski plemić Giulio Masetti poginuo na utrci Targa Florio, vozeći sportski Delage s brojem 13. Bio je to treći fatalni incident bolida s brojem 13 u dvije godine, a drugi za francusku momčad, Paul Torchy je poginuo u San Sebastianu zabivši se u stablo.

Taj je crni niz bio dostatan da se praznovjerje ukorijeni. Tijekom povijesti mnogi su vozači nastupali u raznim kategorijama utrka u automobilima s brojem 13 i nema nikakvog racionalnog razloga za vjerovanje da je nesretniji od ostalih brojeva.

Autor