TEK RIJETKI ĆE ZNATI

Adams (1905. – 1914.): britanski pionir V8 motora, pod brendom Adams-Hewitt radio automobile za aristokraciju

-

Britanska tvrtka Adams Manufacturing Co., poznata po automobilskom brendu Adams Hewitt, poslovati je počela 1899., kad je Arthur Henry Adams osnovao tvrtku za proizvodnju električne opreme.

U automobilski biznis ulazi 1904., kad mu se pridružuje Amerikanac Edward R. Hewitt, koji je Oldsmobileu pomogao izraditi prvu tekuću traku. Prvi automobil, brendiran kao Adams-Hewitt, napravili su 1905.

Pokretao se 1-cilindarskim motorom obujma 1724 ccm i snage 10 KS, koji je stražnje kotače pokretao 2-stupanjskim (u kasnijim verzijama 3-stupanjskim) epicikličnim prijenosom. Sljedeći su bili 2 i 4-cilindarski automobili, s kardanskim prijenosom i diferencijalom.

Poseban model s V-8 motorom (tako se tada označavalo), baziran na avionskom motoru frencuske tvrtke Antoinette, obujma 7270 ccm i snage 35/40 KS, isporučili su caru Abesinije (današnja Etiopija).

Tvrtka prestaje s radom početkom I. svjetskog rata, a A. H. Adams život gubi 7. svibnja 1915., u potonuću prekooceanskog broda Lusitania, kojeg je njemačka podmornica U-20 torpedirala kod obale Irske.

 

 

Autor