TEK RIJETKI ĆE ZNATI

Adams (1905. – 1914.): britanski pionir V8 motora, pod brendom Adams-Hewitt radio automobile za aristokraciju

Britanska tvrtka Adams Manufacturing Co., poznata po automobilskom brendu Adams Hewitt, poslovati je počela 1899., kad je Arthur Henry Adams osnovao tvrtku za proizvodnju električne opreme.

U automobilski biznis ulazi 1904., kad mu se pridružuje Amerikanac Edward R. Hewitt, koji je Oldsmobileu pomogao izraditi prvu tekuću traku. Prvi automobil, brendiran kao Adams-Hewitt, napravili su 1905.

Pokretao se 1-cilindarskim motorom obujma 1724 ccm i snage 10 KS, koji je stražnje kotače pokretao 2-stupanjskim (u kasnijim verzijama 3-stupanjskim) epicikličnim prijenosom. Sljedeći su bili 2 i 4-cilindarski automobili, s kardanskim prijenosom i diferencijalom.

Poseban model s V-8 motorom (tako se tada označavalo), baziran na avionskom motoru frencuske tvrtke Antoinette, obujma 7270 ccm i snage 35/40 KS, isporučili su caru Abesinije (današnja Etiopija).

Tvrtka prestaje s radom početkom I. svjetskog rata, a A. H. Adams život gubi 7. svibnja 1915., u potonuću prekooceanskog broda Lusitania, kojeg je njemačka podmornica U-20 torpedirala kod obale Irske.

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo