ENCIKLOPEDIJA (50)

AFL (Adaptive Forward Lighting) – prilagodljivi farovi kojima se podešava intenzitet, širina i usmjerenost snopa

-

AFL – kratica od Adaptive Forward Lighting (prilagodljiva prednja svjetla) označava prednja svjetla nove generacije, koja samostalno podešavaju intenzitet, širinu i usmjerenost svjetlosnog snopa…

Riječ je o svjetlima koja snop zakreću u smjeru zavoja, odnosno širi svjetlosni snop na raskrižju. Za to je zadužena upravljačka elektronika, koja na temelju informacija o intenzitetu svjetla ispred vozila (hvataju ga specijalni osjetnici), brzini vožnje i kutu zakretanja volana određuje karakteristike osvjetljenja time znatno poboljšava vidljivost u kritičnim uvjetima.

Prvi tržišni model s takvim svjetlima bio je Mercedes-Benz S-klase iz 2000. Logika je jednostavna: svjetlosni snop u zavoju se širi tangencijalno te ovisno o zakrivljenosti putanje osvjetljava samo nekoliko desetaka metara prometnice ispred vozača.

Zbog toga se usmjeravanjem svjetala prema putanji, odnosno prilagođavanjem intenziteta i širine svjetlosnog snopa uvjetima na cesti, znatno povećava vidljivost i aktivna sigurnost. Ideja je genijalna, ali nije nova. Zakretanje svjetlosnog snopa imala je već legendarna ‘Žaba’ (Citroën DS), u drugoj izvedbi iz 1967.

Izvorna verzija, s klasičnim svjetlima, predstavljena je 1955. Veći vanjski farovi (oboreno svjetlo) bili su nepokretni, a manji, unutarnji (dugo svjetlo) zakretali su se upravljačkim mehanizmom. Prije ‘Žabe’ dva su američka automobila imala zakretna svjetla.

Autor