Airstream – najpoznatiji i najstariji aktivni proizvođač kamp-kućica i kampera na svijetu

Premda su kod nas najpoznatiji brendovi slovenska IMV Adria i makedonska Treska, u svjetskim razmjerima samo je jedna tvrtka kralj među proizvođačima kamp prikolica i motoriziranih kamera, kakve Amerikanci nazivaju ‘motorhome’… 

Airstream je nastao 1936. kada je odvjetnik i entuzijast Wally Byam kupio neuspješnu tvrtku Hawleya Bowlusa, glavnog dizajnera znamenitog aviona Charlesa Lindbergha Spirit of St. Louis.

Bowlus je dizajnirao aerodinamičnu, zaobljenu prikolicu, koja će postati poznata pod nazivom Airstream Clipper. Karakteristika dizajna tvrtke su zaobljeni oblici od neobojanog aluminija, premda danas, razumljivo, nude mahom modele od stakloplastike. Naglašeno se vodilo računa o aerodinamici, to ‘govori’ i ime tvrtke, i značajka je do danas.

Zlatno razdoblje uslijedilo je nakon II. svjetskog rata, Airstreamove prikolice i kamperi postali su dio američke mitologije. NASA je u njima prevozila astronaute, a nakon povratka s Mjeseca provodili su dane ondje u karanteni, dok nije zaključeno da ne postoji opasnost od prenošenja svemirskih virusa!

Danas je Airstream u vlasništvu korporacije Thor, a u Jackson Centeru u saveznoj državi Ohio, na lokaciji koju koriste od 1952., proizvode oko 2000 vozila godišnje.


Komentari

loading...