ENCIKLOPEDIJA (60)

Aixam: francuski proizvođač mikroauta, kraljevi tržišta u klasi ispod Smarta, neuspješni s većima

Aixam, punim nazivom Aixam-Mega, francuski je proizvođač malenih gradskih automobila, iz Aix-les-Bainsa (Savoja). Utemeljen je 1983., u pogonima propale automobilske marke Arola…

Poput prethodnika koncentrirali su se na kategoriju mikroautomobila. 1992. su se okušali i u većem segmentu pod brandom Mega, no usprkos nekim zanimljivim sportskim i off-road modelima taj je projekt ubrzo propao.

U ponudi Aixam ima desetak modela s dizelskim, benzinskim i električnim pogonom, a posebice je zanimljiv program prigušenih verzija, koje mogu razviti do 50 km/h te se mogu voziti bez vozačke dozvole, kao i program malenih dostavnih vozila.

U Francuskoj ih tretiraju kao nasljednike legendarnog Spačeka (Citroēn 2CV), karoserije su izrađene od čeličnih profila, s panelima od plastike. Razmjerno su prostrani, u normalnoj verziji razvijaju oko 100 km/h i prosječno troše 2,6 litara na 100 km.

Za prijenos snage koriste kontinuirane automatske mjenjače (CVT). Aixam je trenutačno najveći europski proizvođač polu-automobila, koji je prisutan na tržištima većine europskih zemalja. Kod nas se ne uvoze, premda je bilo pokušaja, koji su propali zbog visokih cijena.