Alboreto, Michele (1956. – 2001.): zamalo 1985., postao prvak svijeta u Formuli 1 pa potonuo u prosječnost

Michele Alboreto, sjajni talijanski sportski vozač rođen 23. prosinca 1956. Počeo se natjecati 1976., u seriji Formula Monza, a potom prelazi u Formulu 3 te osvaja talijansko i europsko prvenstvo…

To ga je lansiralo u Formulu 1, u tim Tyrrell, s kojim 1982. pobjeđuje u Las Vegasu i sljedeće godine u Detroitu, što je bila i zadnja pobjeda legendarnog Ford-Cosworth DFV-a, najuspješnijeg motora u povijesti Formule 1.

Na krilima tih uspjeha dobiva pozivnicu za momčad Ferrari, za koju je vozio pet godina, osvojivši tri pobjede. Zbog njega je Enzo Ferrari prekršio zakletvu da više neće zvati talijanske vozače u svoju momčad.

Sezonu 1985. završio je kao vice-prvak, iza Alaina Prosta, sredinom sezone vodio je u prvenstvu, no kada se činilo da mu se naslov prvaka smiješi, u zadnjih pet utrka nije osvojio niti boda.

Nakon toga kao da je izgubio dio brzine, nakratko se vraća u Tyrrell te bez većeg uspjeha, do 1994., nastupa za Larrousse, Arrows, Footwork, Scuderia Italiu i Minardi. U Formuli 1 ukupno je vozio 215 utrka.

Uz pet pobjeda osvojio je i dva prva startna mjesta te se 30 puta penjao na podij. Zbog otvorenog i veselog karaktera bio je među najpopularnijim vozačima na gridu. Nakratko je nastupao u američkoj seriji Indy-Car, a najveći je uspjeh postigao 1997., pobjedom u utrci 24 sate Le Mansa, vozeći za Porsche.

Posljednji je angažman bio za Audi, s kojim je 2001. osvojio endurance utrku 12 sati Sebringa. Samo mjesec dana potom, 25. travnja 2001., poginuo je na stazi Lausitzring, blizu njemačkog Dresdena, testirajući bolid Audi R8.

Nakon što mu je pukla guma, bolidom se zabio u zid.

Komentari