ENCIKLOPEDIJA (80)

Alonso, Fernando, jedan od najboljih vozača Formule 1 novijeg doba, no samo s dvije titule svjetskog prvaka

-

Fernando Alonso Diaz rođen je 29. srpnja 1981. u španjolskom gradu Oviedo, u obitelji srednjeg sloja. Majka mu je radila u trgovini, a otac bio mehaničar u tvornici eksploziva. Očeva strast prema kartingu bila prvi poticaj koji je trogodišnjeg dječaka usmjerio prema utrkama…

U kartingu je nanizao svjetske, španjolske i talijanske naslove, a kada je u prvoj sezoni u pravom bolidu osvojio titulu prvaka Španjolske u Formuli Nissan, sve se više pogleda počelo usmjeravati prema njemu. Nakon samo jedne sezone u F3000 potpisao je ugovor s F1 momčadi Minardija za sezonu 2001.

U tom je trenutku bio treći najmlađi vozač u povijesti Formule 1, a kasnije će redom postajati najmlađi pobjednik utrke i svjetski prvak. Dio tih titula će kasnije poskidati njegovi veliki konkurenti Lewis Hamilton i Sebastian Vettel. Alonso je osvojio dvije titule prvaka svijeta, u momčadi Renault 2005. i 2006., a ova druga je bila posebno impresivna.

Čitavu sezonu dva su velemajstora, Schumacher i Alonso, vozili na nož, čim bliže perfekciji. Na kraju priče, Španjolac je napravio jednu pogrešku manje od Nijemca i osvojio naslov. Sljedeće je sezone Alonso vozio za McLaren i našao se u neobičnoj situaciji otvorenog rata s momčadi, tako da se treće mjesto sa samo bodom zaostatka za prvakom može smatrati velikim uspjehom.

Dvije naredne sezone proveo je u nekonkurentnom Renaultu, ali je sjajnim vožnjama učvrstio ugled vjerojatno najboljeg vozača današnjice. 2010. ostvarene su dugogodišnje najave o Alonsovom prelasku u Ferrari, a u borbi za titulu bio je sve do zadnje utrke, no ni te ni sljedećih sezona nije imao pobjednički bolid.

Otada se ustalila slična priča: Alonso rijetko griješi i gotovo svaku utrku završava na objektivno najvišem mjestu koje mu je dostupno tog vikenda. Hoće li ikada osvojiti odavno zasluženu treću titulu, tek ćemo vidjeti, no indikativno je da ga i gledatelji i stručnjaci, a uglavnom i kolege vozači smatraju najboljim pilotom današnjice. U sezoni 2015. ponovo će voziti za McLaren.

Autor