ENCIKLOPEDIJA (90)

Amelia Island: otok uz zapadnu obalu Floride, poprište Concours d’Elegance

Concours d’Elegance, francuski izraz, uvriježio se diljem svijeta kao oznaka za revije prestižnih automobila. Riječ je o svojevrsnoj modnoj reviji, na kojoj u prvom planu nije odjeća nego vozila…

Foto: Arnaud 25

Nekada, u vrijeme kada su prestižni automobili mahom imali karoserije individualno rađene od strane malih karoserističkih radionica, to su bila predstavljanja novih automobila.

Danas, u vremenu industrijske proizvodnje, ova su nadmetanja mahom posvećena oldtimerima, bilo da su u originalnom ili restauriranom stanju.

Tradicionalno su najznačajnija događanja ove vrste ona u Pebble Beachu u Kaliforniji te Villa d’Este na obali jezera Como u Italiji. No od utemeljenja 1996. skup na otoku Amelia, na samom sjeveru Floride, postao je gotovo jednako značajan.

Dva su ključna faktora koja su ovo okupljanje, koje se svake godine održava drugog vikenda u ožujku, učinila samosvojnim i prepoznatljivim. Kao prvo, sav prihod odlazi u dobrotvorne svrhe, a organizatori volontiraju.

Još značajnije, ovu priredbu organiziraju istinski zaljubljenici u automobile, nekada Bill Warner, danas Tom Cotter, čiji eklektični ukus osigurava neobične, zanimljive klase i pristup automobilima kakve na drugim vrhunskim nadmetanjima zbog pretjeranog elitizma nikada ne možete vidjeti.

Ovaj je skup postao toliko značajan da danas ondje sudjeluju i proizvođači, predstavljajući nove konceptne automobile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin