ENCIKLOPEDIJA (92)

American LaFrance (1873. – 2014.): od vatrogasnih do atraktivnih trkaćih automobila

Truckson LaFrance je 1873. u Elmiri, američkoj saveznoj državi New York, osnovao tvrtku specijaliziranu za vatrogasnu opremu…

Sve do 2014., kada ih je vlasnik, njemački Daimler nažalost ugasio, proizvodili su vatrogasna vozila, od onih koja su vukli ljudi ili konji, preko parnih do onih pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem.

Benzinske su modele počeli raditi oko 1903., a nekoliko godina kasnije počeli su po narudžbi proizvoditi i cestovne automobile. Bili su među najsportskijim i najbržim automobilima na američkom tržištu, no proizvedeno ih je vrlo malo, a nakon I svjetskog rata nisu obnovili taj dio proizvodnje.

No ono što nisu učinili oni otada rade automobilski entuzijasti. Vatrogasna vozila imaju iznimno dug eksploatacijski vijek, rade malo kilometara, kvalitetno su održavana i čuvana u kontroliranim uvjetima.

Stoga je očuvano razmjerno mnogo vatrogasnih American LaFrancea, koje su nakon toga u nekom trenutku otkupili entuzijasti i preuredili u otvorene sportske Speedster modele.

Veliki i razmjerno teški, no sa za ono vrijeme jako snažnim motorima od i po stotinjak KS, danas su čest prizor na utrkama ranih automobila.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin