ENCIKLOPEDIJA

Armstrong Siddeley (1919. – 1960.): engleski proizvođač luksuznih limuzina i avionskih motora

Armstrong Siddeley je engleska automobilska tvrtka, slavnih korijena, nastala 1919., kad je Armstrong Whitworth Development Company kupila tvrtku Siddeley-Deasy…

Foto: Charles01

Stvarni je početak bio 1902., kad je John Davenport Siddeley utemeljio tvrtku Siddeley Autocars iz Coventryja. Počela je s proizvodnjom automobila po licenci Peugeota, a 1905. spaja se s tvrtkom Wolseley i nastaje Wolseley – Siddeley. Proizvodili su i automobile za britanski dvor, a 1909. Siddeley razvrgava partnerstvo s Wolseleyem te kupuje tvrtku Deasy Motor Co.

Nastala je tvrtka Siddeley-Deasy, koja je 1912. za svoje automobile počela koristiti slogan ‘Tihi poput sfinge’. Tijekom Prvog svjetskog rata prebacuju se na industriju kamiona, ambulantnih kola i specijalnih vozila, a 1915. pokreću proizvodnju zrakoplovnih konstrukcija i avionskih motora. Početkom dvadesetih pokreću proizvodnju automobila, koji su ubrzo postali poznati po luksuznoj izvedbi i naprednoj tehnologiji.

Proizveli su i službeno vozilo za kralja Georgea V. Siddeley je 1928. sklopio partnerstvo s Walterom Gordonom Wilsonom, koji je izmislio poluautomatski mjenjač, što je tada bila revolucionarna tehnologija u automobilu. Napredak u tehnologiji se nastavio te su 1933 napravili motor s aluminijskim blokom i ventilima iznad glave (OHV). Tvrtka 1935. kupuje tvornicu za proizvodnju aviona Hawker Aircraft i nastaje Hawker Siddeley.

Tijekom 30-ih proizveli su niz luksuznih automobila, te postaju jedan od najuglednijih britanskih proizvođača. U Drugom svjetskom ratu koncentrirali su se na proizvodnju motora i dijelova konstrukcije zrakoplova. Nakon rata nastavljaju s izradom automobila, a posljednji model bio je Star Sapphire, predstavljen 1958. te se proizvodio do 1960. Amblem sfinge krasio je masku hladnjaka njihovih modela, podsjećajući na stari slogan.

Glavni problem bila im je visoka cijena, kao i drugim britanskim proizvođačima u toj klasi: Jaguar je za mnogo manje novca nudio sličnu dozu luksuza i bolje performanse.

Autor

Preporučeni sadržaj