ENCIKLOPEDIJA

Arzens, Paul (1903. – 1990.): inovativni francuski industrijski dizajner, tvorac električnih mikroautomobila

Paul Arzens, rođen 28. kolovoza 1903. u Parizu, glavninu rada posvetio je željeznici, odnosno dizajniranju lokomotiva, no ostavio je značajan trag u povijesti automobila radovima nastalima unutar samo nekoliko godina…

Foto: curbside.tv

Paul Arzens je prvo 1935. konstruirao 6-stupanjski automatski mjenjač i ugradio ga u stari Chrysler. Vođeni su pregovori s tvrtkom Peugeot oko komercijalizacije, no sve je ostalo samo na jednom primjerku, baš kao i s nekoliko automobila koje je Arzens potom dizajnirao.

‘La baleine’ (‘kit’) iz 1938. bio je otvoreni model s  mehanikom Buick, radikalnog izgleda: zaobljeni vjetrobran od pleksiglasa, pontonski oblik karoserije i integrirana svjetla daju mu izgled dvadesetak godina mlađih automobila.

S dolaskom rata i nestašica goriva okrenuo se električnim automobilima. Prvo je napravio umanjenu kopiju ‘kita’ na podvozju Fiat, s elektromotorom, a potom 1942. i radikalni ‘L’Œuf’ (‘jaje’), zaobljeni mikroautomobil većim dijelom napravljen od pleksiglasa, s baterijama težak samo 350 kg, uz doseg od oko 100 km i najveću brzinu od 70 km/h. Izgledom naviješta automobile kakav je BMW Isetta, pa čak i neke suvremene koncepte iz 21. stoljeća.

Nakon rata se Arzens uglavnom vratio lokomotivama, a i ‘kit’ i ‘jaje’ su srećom sačuvani i izloženi u francuskom nacionalnom muzeju automobila u Mulhouseu. Nakon jedne zanimljive karoserije na predratnom modelu Peugeot 402, posljednji rad na području automobila bila mu je varijacija na temu jajastog mikroautomobila, ali sada s benzinskim motorom, LA-3233-Wo iz 1951.

Paul Arzens, inovativni francuski industrijski dizajner, tvorac električnih mikroautomobila, umro je 2. veljače 1990.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin