ENCIKLOPEDIJA

Asardo 1500 AR-S (1959.): američki sportski unikat, obavijen lažima i obmanama

Tvrtka American Special Automotive Research and Design Organisation (ASARDO) iz North Bergena u američkoj saveznoj državi New Jersey 1959. je predstavila zanimljiv coupe Asardo 1500 AR-S…

Foto: Alden Jewell

Baziran na mehanici modela Alfa Romeo Giulietta s motorom nasviranim na 1485 ccm i 130 KS, zbog visoke cijene nije naišao na interes kupaca i sve je ostalo na tom jednom primjerku. Konstruktor Helmut Schlosser kasnije ga je prodao vozaču utrka Charlieju Kolbu, koji je znatno modificirao automobil, te u njega ugradio motor Buick V8.

Nakon dvadesetak godina u Japanu potkraj 1990-ih je ponuđen na prodaju u SAD te prebačen u Belgiju, gdje je ugrađen noviji motor modela Alfa Romeo Giulia. Belgijski prodavač financirao je pisanje i objavu knjige u kojoj je ovaj automobil lažno predstavljen kao tvornički prototip za ugledan i skupi model Alfa Romeo Giulia TZ!

U kratkom roku je još nekoliko puta promijenio vlasnike, a cijena se udeseterostručila, neovisno o tome što priča u knjizi nije nimalo utemeljena na istini.

Autor