ENCIKLOPEDIJA

Ascari Cars (1994. – 2010.) britanski superautomobili u čast talijanskom majstoru

Ascari Cars: britanski konstruktor sportskih automobila Lee Noble 1995. predstavio je model FGT, a nizozemski milijarder Klaas Zwart kupio prvi primjerak i počeo se natjecati u utrkama…

Foto: Darren, Wikimedia Commons

Tvrtka je nazvana Ascari, a ime je ‘donirao’ Alberto Ascari talijanski as i prvi dvostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1. 1998. stiže poznatiji model Ecosse, što je francuski naziv za Škotsku, motori Chevroleta i Forda zamijenjeni su BMW-ovima, Zwart preuzima tvrtku, Noble odlazi, a proizvodnja se 2000. miče iz Dorseta u Banbury (oba grada su u Engleskoj).

Nastupaju na Le Mansu, 2003. predstavljaju KZ1, koji je i danas u ponudi, no od 2002. su aktivnosti tvrtke više usmjerene na automobilistički turizam najvišeg ranga. Te su godine otvorili trkaću stazu i ljetovalište za imućne na jugu Španjolske, u blizini grada Ronda.

Ondje članovi ekskluzivnog kluba imaju sve pogodnosti i mogu do mile volje juriti stazom, čiji su zavoji modelirani po uzoru na one najpoznatije s drugih trkaćih staza, a povremeno se održavaju i otvoreni dani za široku publiku. Tvrtku je ‘ubila’ kriza 2010.