ENCIKLOPEDIJA

Auburn (1900. – 1936.): nekad znameniti američki proizvođač, najpoznatiji po legendarnom modelu Speedster

Auburn Automobile Company američka je tvrtka za proizvodnju automobila, koju je 1874. u Auburnu u američkoj saveznoj državi Indiana utemeljio Charles Eckart…

Foto: Amazon

Njegovi sinovi Frank i Morris pokreću proizvodnju automobila te su 1904. napravili model Touring car, koji se pokretao jednocilindarskim motorom snage 10 KS. Napravili su više verzija do I. svjetskog rata, kad se proizvodnja privremeno prekida. Braća Eckart 1919. tvrtku prodaju skupini investitora iz Chicaga, koju je predvodio Ralph Austin Bard, koji je potom služio kao podsekretar za mornaricu u vladi predsjednika Roosevelta.

To je značio iskorak prema luksuznim modelima, posebice nakon što je u tvrtku 1924. kao novi vlasnik ušao Errett Lobban Cord. On kupuje i prestižni Duesenberg, osniva vlastitu marku za tehnološki napredne modele Cord, no ne zapostavlja ni Auburn, bazni i najmasovniji brend korporacije. To su zlatne godine tvrtke, kada su proizveli niz luksuznih modela, među kojima su najuspješniji bili Speedster iz 1933. I 851 Speedster iz 1935.

Nažalost, napravili su ih u krivo vrijeme, kad su se još osjećale posljedice velike gospodarske krize, pa tvrtka 1937. propada, u ‘paketu’ sa slavnim tvrtkama Duesenberg i Cord. Auburn 851 Speedster omiljen je proizvođačima replika.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin