ENCIKLOPEDIJA

Aurora AFX: britanska serija utrka Formule 1, održavana od 1978. do 1982.

Aurora AFX bila je danas nezamislivo: nacionalno prvenstvo Formule 1…

Formula 1 je zapravo oznaka za kategoriju trkaćih bolida, tako da u teoriji nema razloga zašto se njima ne bi vozila razna natjecanja, a ne samo Svjetsko prvenstvo. Nekada se to uistinu i događalo, južnoafričko F1 prvenstvo i britanska serija, po glavnom sponzoru najčešće zvana Aurora serijom integralan su, a često prešućivan dio priče o Formuli 1.

Britansko prvenstvo F5000 je 1977. promijenilo pravila i dozvolilo nastup F1 bolidima. Sljedeće je sezone to pretvoreno u ekskluzivno F1 prvenstvo, premda su zbog popunjavanja grida nastupali i F2 bolidi. Prvenstvo je voženo od 1978. do 1980., te ponovo 1982., a nastupali su mahom rabljeni bolidi iz svjetskog prvenstva. Jedino je March izgradio poseban bolid oznake 781.

Među vozačima je bilo vrlo zanimljivih imena, poput moto asova Mikea Hailwooda i Giacoma Agostinija, a najbolje upamćen trenutak je pobjeda Desiré Wilson u Brands Hatchu 1980. , do danas jedina u F1 utrci za neku vozačicu. Prisjetimo se na kraju i prvaka, to su redom bili Tony Trimmer, Rupert Keegan, Emilio de Villota i Jim Crawford.