ENCIKLOPEDIJA

Auto-Mixte (1906. – 1912.): Prva tvornica koja je radila isključivo hibride

Auto-Mixte, belgijski proizvođač hibridnih automobila,kombinirani benzinsko-električni pogon koristio je pretežito za kamionski program…

Henri Pieper (1840. – 1898.), izumitelj i tvorničar oružja njemačkih korijena iz Herstala u Belgiji već je 1895. počeo rad na hibridnom automobilu, kojeg će njegov sin Nicolas dovršiti 1899., dvije godine prije nego je to napravio Porsche!

Proizvodnja marke Pieper ipak je ostala vjerna električnim i benzinskim modelima, no po Pieperovim patentima 1906. počinje rad nove marke, dosta zbunjujuće nazvane Auto-Mixte, premda nije imala veze s tvrtkom Lohner-Porsche također hibridnim modelom naziva Mixte.

Hibridna tehnologija bila je prikladnija za kamione, koji su činili okosnicu produkcije (proizvodili su šasije s pogonom, za razne nadgradnje – slika), no do gašenja proizvodnje 1912. u ponudi su bili i osobni automobili. Proizvedeno ih je razmjerno malo, uz probleme s masom i cijenom, a od 1911. prodavani su pod brendom Pescatore, sve dok ih nije preuzela poznatija belgijska tvrtka Imperia.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin