ENCIKLOPEDIJA

AVUS poprište prve utrke za VN Njemačke, suludo brza staza u Berlinu, otvorena 1921.

Foto: Mercedes-Benz

Najluđa staza koja je ugostila neku utrku svjetskog prvenstva Formule 1 zasigurno je berlinski AVUS, gdje je Tony Brooks, prije 62 godine, na VN Njemačke, predvodio trostruku pobjedu tima Ferrari

Foto: Mercedes-Benz

Iz današnje perspektive sigurnih Tilkeovih staza sa širokim zonama izlijetanja gotovo nevjerojatno zvuči da su utrke Formule 1 održavane na bizarnim mjestima. Možete li zamisliti današnje bolide kako jure stazama koje su prelazile preko tramvajskih tračnica, poput portugalskog Oporta?

Ili da se na jedan vikend zatvori ogromno parkiralište casina u Las Vegasu i na njemu improvizira trkaća staza? Bilo je još neobičnih i bizarnih staza, u Silverstoneu su nekada kante benzina postavljane kao prepreke oko kojih su bolidi potom vozili.

No najluđa staza koja je ugostila neku utrku Svjetskog prvenstva zasigurno je berlinski AVUS, gdje je 1959. Tony Brooks 2. kolovoza 1959. predvodio trostruku pobjedu tima Ferrari na VN Njemačke. Bazično, staza se sastojala od dvije četiri kilometara duge ravnice spojene zavojem od 180 stupnjeva na jednoj i nagnutim povišenim ovalnim zavojem na drugoj strani.

Suludo opasno i nevjerojatno brzo, što se potvrdilo nakon što je poginuo popularni Jean Behra u pratećoj utrci, kada je njegov Porsche RSK preletio preko neograđenog vrha ovala. Zanimljivo, nešto prije njega je Richard von Frankenberg preživio vrlo sličnu nesreću, no njegov je automobil čudesno sletio na kotače.

Utrke su na stazi AVUS vožene od 1921. pa sve do 1998., a pored VN Njemačke 1959. pamte se i utrke iz 30-ih, kad su ondje dominirale Srebrne strijele.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo