ENCIKLOPEDIJA

AWE (1898. – 1991.): Od Wartburga do BMW-a i natrag

AWE: skraćenica imena njemačke tvornice VEB Automobilwerke Eisenach. jedna od najzamršenijih automobilskih priča vezana je za tvornicu automobila u istočnonjemačkom Eisenachu…

Tvrtka Fahrzeugfabrik Eisenach osnovana je 1896. te 1898. proizvodi prvi automobil marke Wartburg po licenci francuske tvrtke Decauville. Bio je to treći njemački proizvođač automobila, nakon tvrtki Daimler i Benz. Od 1904. automobili proizvedeni u tvornici u Eisenachu nose ime Dixi, a 1928. tvrtku kupuje BMW i kreće u proizvodnju automobila pod vlastitim imenom.

Nakon II. svjetskog rata tvornica dolazi u sovjetske ruke i dobiva naziv Sowjetische AG Maschinenbau Awtowelo, Werk BMW Eisenach. Do 1952. proizvode automobile pod imenom BMW, jer tvrtka u sovjetskom vlasništvu nije mogla biti formalno tužena za povredu autorskih prava i imena. U tom razdoblju izrađuju i neke zanimljive trkaće automobile na bazi nacrta tvrtke Auto Union.

Najpoznatiji primjerak nalazi se u muzeju u Doningtonu u Engleskoj i dugo je pogrešno smatran za Auto Union. SSSR 1952.  predaje tvrtku istočnonjemačkoj vladi, pa automobili i motocikli otad imaju novo ime EMW, odnosno Eisenacher Motorenwerke. Proizvode se i automobili pod značkom IFA, a onda dolaze konačne odluke: 1954. tvrtka posljednji put mijenja ime i postaje VEB Automobilwerke Eisenach, a 1956. vraćaju automobilima i izvorno ime Wartburg.

Tvrtka VEB Automobilwerke Eisenach se gasi 1991., odmah nakon ujedinjenja Njemačke.