ENCIKLOPEDIJA

Baghetti, Giancarlo (1934. – 1995.): najbolji debitant u Formuli 1

Foto: Ferrari

Giancarlo Baghetti je 2. srpnja 1961. na VN Francuske, kao jedan je od tri vozača u povijesti, pobijedio u debitantskom nastupu u Formuli 1

Foto: Ferrari

Fenomenalni debitantski nastupi u kojima su briljirali Jacques Villeneuve i Lewis Hamilton podsjetili su nas na to da je još uvijek moguće da se netko priključi trojici ljudi koji su upamćeni kao jedini koji su osvojili pobjede već u prvom nastupu u nekoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1.

U najelitnijem automobilskom natjecanju,  stvari nisu tako jednostavne kako izgledaju na prvi pogled. Giuseppe ‘Nino’ Farina je najbolji primjer. Pobijedio je u prvoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1 uopće, u Silverstoneu 1950., a postao je i prvi svjetski prvak.

No zapravo je prvu pobjedu na Velikoj nagradi, i to u istoj kategoriji, samo što se tada još nije formalno zvala Formula 1, ostvario još 1940. Iste sezone u statističkim mu se knjigama pridružio Johnnie Parsons, pobjednik utrke Indy 500, koja se bodovala za Svjetsko prvenstvo od 1950. do 1960.

Parsonsu to nije bio prvi nastup na Indyju, a prethodne se godine napobjeđivao i osvojio američku titulu. Da i ne spominjemo kako je upitno je li uopće imao pojma da se ta pobjeda boduje i za nekakvo čudno europsko prvenstvo…

Treći slučaj, Giancarlo Baghetti na VN Francuske 1961., ipak je čišći: njemu je to nedvojbeno bio prvi nastup u Formuli 1. No tada su postojale mnoge Velike nagrade koje se nisu bodovale za prvenstvo, a pravila su promijenjena prije te sezone, tako da su dotadašnji bolidi Formule 2 najednom postali kompetitivni.

Baghetti je dobio priliku nastupiti u dvije neprvenstvene utrke u Ferrarijevoj Formuli 2, i oba puta pobijedio! Njegovi su poslodavci tada od tvrtke Ferrari kupili novi bolid Formule 1, legendarni Ferrari 156 s njuškom morskog psa, i prijavili ga za VN Francuske.

Nakon odustajanja trojice tvorničkih vozača tima Ferrari počela je velika borba u kojoj su sudjelovali Giancarlo Baghetti (Ferrari) i Dan Gurney (Porsche). Pobijedio je Talijan, pretekavši Amerikanca manje od sto metara prije cilja!

Giancarlo Baghetti, rođen 25. prosinca 1934. u Milanu,  nakon toga (a, objektivno, ni prije toga) u karijeri nije napravio mnogo, pa se još vode debate o njegovom stvarnom talentu. No nedvojbeno je vozač s najboljim početkom karijere u Formuli 1.

Bila je to i jedina pobjeda te jedini podij koje je Giancarlo Baghetti osvojio u karijeri do 1967., vozeći potom za ATS, Scuderia Centro Sud, Brabham, Reg. Parnell i Lotus. U 21 nastupu osvojio je tek 14 bodova. Giancarlo Baghetti, najbolji debitant u Formuli 1, umro je 27. studenoga 1995.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo