ENCIKLOPEDIJA

BAR (1999. – 2005.): momčad Formule 1, preteča današnjeg tima Mercedes-Benz

BAR, British American Racing, momčad koja nikad nije uspjela pobijediti, no ostavila je dubok trag u povijesti Formule 1

BAR je osnovan 1999. na ostacima poznatog tima Tyrrell, sa sjedištem u Brackleyu, ime je dobila po duhanskom proizvođaču i glavnom financijeru British American Tobacco te je nastupala u bojama njihovih brendova Lucky Strike i 555.

Vođa momčadi BAR bio je Craig Pollock, uključena su velika imena poput Davida Richardsa i Nicka Frya, glavni konstruktor je bio Adrian Reynard, čiji su bolidi dominirali u svim kategorijama za koje ih je do Formule 1 konstruirao, a vozačka zvijezda Jacques Villeneuve.

BAR je imao velike ambicije, ali skromnu realizaciju. Najavljivali su borbu za titulu već u prvoj sezoni, no u njoj nisu osvojili ni boda. Prva postolja dolaze tek 2001., a 2004. i momčad i prvi vozač Jenson Button drugi su u poretku, no bez pobjede.

Nakon 2005. momčad preuzima Honda, a kasnije iz nje nastaju Brawn GP i Mercedes-Benz, dvije dominantne, pobjedničke momčadi suvremene Formule 1.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo