ENCIKLOPEDIJA

BBS (Brake Balancing System):američki termin za EBD, elektronički sustav za raspodjelu kočne sile

Brake balancing system (BBS), sustav za uravnoteženje kočenja, američki izraz za elektronički sustav za raspodjelu kočne sile, koji se u europskoj terminologiji zove Electronic brake distribution (EBD)…

Brake Balancing System, odnosno Electronic brake distribution je elektronički sustav za raspodjelu kočne sile koji se ugrađuje se uz svaki suvremeni kočni sustav s funkcijama , a ima zadaću da kočnu silu razdjeljuje na kotače u ovisnosti o njihovom opterećenju, odnosno prianjanju s podlogom. Time se uravnotežuje rad sustava za kočenje, ‘priprema teren’ za učinkovito djelovanje sustava ABS te povećava aktivna sigurnost. Sustav BBS prebacuje kočnu silu s prednjih kotača na stražnje (i obrnuto), ovisno o prianjanju svakog kotača.

U većini automobila, već pri statičkom opterećenju prednji su kotači znatno više opterećeni od stražnjih. Kod kočenja se, zbog djelovanja inercijske sile, prednji kotači dodatno opterećuju, a stražnji rasterećuju, te opterećenje može biti 80/20 posto (kod motocikala to može biti i 100/0, pa se kod snažnog kočenja treba kočiti samo prednjom kočnicom, da stražnji kotač ne bi blokirao i izazvao pad motocikla).

Zbog toga je nužno na prednje kotače usmjeriti veću kočnu silu, a na stražnje manju, kako prednji kotači ne bi bili potkočeni, a stražnji prekočeni. Time se olakšava rad ABS-uređaja, jer svi kotači u približno isto vrijeme dolaze na granicu blokiranja.

Autor

Preporučeni sadržaj