ENCIKLOPEDIJA

Benzin – najpoznatije i najraširenije automobilsko pogonsko gorivo

Benzin je ‘krv’ koja teče motorima s unutarnjim izgaranjem, tekuće gorivo čijim se izgaranjem u Otto motoru kemijska energija pretvara u toplinsku i dobiva koristan rad…

Benzin je zapaljiva tekućina, smjesa lakohlapljivih tekućih ugljikovodika, vrelišta 40 do 200°C, lakših od vode. Dobiva se frakcijskom destilacijom sirove nafte, kao najlakša frakcija. Postoje laki benzin (otapalo), srednji benzin (za pogon motornih vozila) i teški benzin (za proizvodnju boja i lakova). Prodaje se uz oktanski broj, od 95 do 100, koja označava otpornost na detonantno izgaranje.

Koriste ga Otto motori (bilo je kratkih epizoda i s Wankel motorom), te je dugo bio dominantan na tržištu, od 90-ih do Dieselgatea 2016. bio je u sjeni dizelskog goriva, ali otada je, pogotovo porastom hibridizacije, ponovno u porastu. U protekla dva desetljeća miješa se s biološkim komponentama, posebice etanolom.

U sljedećih 10-20 godina benzin i dalje će, uz električnu energiju, biti dominantan izvor napajanja motornih vozila, kroz blagohibridne i plug-in-hibridne pogone (PHEV).