EKOLOGIJA U PROMETU

Biogorivo: biljnog podrijetla, zamjena za fosilno gorivo

Benzinskim motorima namijenjen je E85, biogorivo koje se sastoji od 85% etilnog alkohola i 15% benzina

Biogorivo se koristi za napajanje motornih vozila, a, za razliku od fosilnih, dobivaju se iz bioloških sirovina. Benzinskim motorima namijenjen je E85, biološko gorivo koje se sastoji od 85% etilnog alkohola i 15% benzina. Etilni alkohol se proizvodi iz kukuruza, šećerne trske, šećerne repe.

S hektara obradive površine dobiva se 2500 litara etilnog alkohola. Biljke tijekom fotosinteze upijaju sličnu količinu ugljičnog dioksida, koju dobiveno gorivo izgaranjem ispušta u atmosferu te je ekološki neutralno, iako razmjerno skupo. Etilni alkohol ima oktansku vrijednost 111 (pokazuje otpornost na detonantno izgaranje), a gorivo E85, mješavina etilnog alkohola i benzina, 104.

Zbog toga je takvo gorivo pogodno za visokoopterećene i motore s turbopunjačem odnosno kompresorom. Mane: ogrjevna moć je 31 posto manja nego kod benzina te se proporcionalno povećava potrošnja, gorivo nagriza unutrašnjost motora te je potrebno ugraditi otpornije materijale (posebice brtvila).

Biodizel postaje strateška sirovina u većini europskih zemalja, a proizvodi se iz uljarica (posebice uljane repice). Prednosti: osigurava čišći ispuh, a može se, bez ikakvih dorada, koristi u dizelašima na tržištu. Mana: iz jednog hektara obrađene površine može se dobiti samo 1300 litara biodizela, a za proizvodnju se troši dosta energije i kemijskih sredstava, dobivenih iz sirove nafte.

Mnogi kritiziraju cijelu koncepciju za i u njoj ne vide budućnost, jer se proizvodnjom biogoriva zagađuje okoliš (proporcionalno se troši više pesticida), krče se šume, troši velika količina energije u proizvodnji – za pogon poljoprivrednih strojeva, proizvodnju umjetnih gnojiva i pesticida…

 

Autor