ENCIKLOPEDIJA

Biondetti, Clemente: četverostruki pobjednik slavne utrke Mille Miglia

Mille Miglia je krajem 20-ih i početkom 30-ih bila najveća cestovna utrka na svijetu, privlačeći najbolje svjetske vozače, a najuspješniji bio je Clemente Biondetti (1898. – 1955.), talijanski specijalist za duge cestovne utrke 

Povijest je ponekad jako, ali uistinu jako nepravedna. Neke vozače uzdižemo u nebesa, jer su jednom osvojili Mille Miglia, dok je najuspješniji vozač u povijesti te slavne talijanske utrke, četverostruki pobjednik Clemente Biondetti, danas gotovo zaboravljen.

Clemente Biondetti je rođen 18. studenoga 1898. u mjestu Buddusò na Sardiniji, u ne baš imućnoj radničkoj obitelji. Prvo se bavio motociklizmom, a potkraj dvadesetih počeo je voziti automobilske utrke. Talentom se uzdigao do neprikosnovenog vladara utrka izdržljivosti, posebice slavne talijanske utrke Mille Miglia.

Clemente Biondetti se na pistama nije baš iskazao, no međugradske utrke više su mu odgovarale te je nakon dugog sazrijevanja 1938. prvi put osvojio utrku Mille Miglia. Zanimljivo, 1950. je nastupio na VN Italije bolidom Ferrari s motorom Jaguar, što je bila prva pojava britanske tvrtke u svijetu Formule 1.

Uslijedilo je još nekoliko uspjeha, no rat će prekinuti ono što je trebalo biti najbolje razdoblje njegove karijere. Slavna utrka Mille Miglia obnovljena je 1947., a dominirao je Biondetti, bolidima Alfa Romeo i Ferrari, osvojivši prva tri poslijeratna izdanja. Uvjerenje kako je kasnih 1940-ih bio najbolji vozač cestovnih utrka na svijetu potvrđuju i pobjede, 1948. i 1949., na znamenitoj utrci Targa Florio.

Nakon nekoliko godina borbe s rakom, Clemente Biondetti, četverostruki pobjednik slavne utrke Mille Miglia, umro je 24. veljače 1955.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo