NA DANAŠNJI DAN

Birkigt, Marc (1878. – 1953.): švicarski konstruktor i inovator, tvorac prestižne marke Hispano-Suiza

-

Marc Birkigt, rođen 8. ožujka 1878. u Ženevi,  povijest je ušao prvo u Španjolskoj, a potom u Francuskoj…

Marc Birkigt 1899. dolazi u Barcelonu i radi na konstrukciji motora s prijateljem iz školskih dana Carlosom Vellinom. 1902. osniva ‘Juan Castro s.en.c Fabrica de Automoviles Hispano-Suiza’, tvrtku nazvanu po glavnom investitoru, ali i po Birkigtove dvije domovine. Nakon bankrota 14. lipnja 1904. nastaje nova tvrtka Hispano-Suiza SA Fabrica de Automoviles.

Jedan od prvih kupaca je španjolski kralj Alfons XIII, koji će kasnije postati i značajan dioničar tvrtke, a po njemu će ime dobiti i sportski model iz 1911., možda i najznačajniji europski sportski automobil prije I. svjetskog rata. Iste godine tvrtka osniva francusku podružnicu u Parizu te Birkigt seli onamo. U ratu razvija najnaprednije zrakoplovne motore onog vremena, kojih će biti proizvedeno oko 40.000.

Kao znak sjećanja na ratne uspjehe, Hispano-Suiza prihvaća novi amblem, maskotu u obliku rode na vrhu hladnjaka. Između dva rata proizvode neke od najluksuznijih i najprestižnijih automobila na svijetu. Francuska se tvrtka 1923. razdvaja od Španjolske, a 1936. je nacionalizirana. Staje proizvodnja automobila, a Birkigt se posvećuje razvoju zrakoplovnih motora i automatskog oružja.

Marc Birkigt umire u svojoj kući na obali Ženevskog jezera 15. ožujka 1953., ostavivši iza sebe oko 150 registriranih patenata.

Autor