ENCIKLOPEDIJA

Bizzarrini, Giotto (1926. – 2023.): slavni talijanski inženjer i konstruktor

Giotto Bizzarrini, rođen 6. lipnja 1926. u mjestu Quercianella (talijanskoj provinciji Livorno), tvorac je najčistokrvnijih talijanskih legendi…

Giotto Bizzarrini je konstruktorski posao počeo za Alfa Romeo, a potom kao šef razvoja prototipova u Maranellu konstruirao Ferrari 250 GTO, možda i najpoznatiji, a nedvojbeno kolekcionarski najvredniji sportski automobil ikada. Ferrari je napustio u poznatom puču 1961. te u sljedećih nekoliko godina pomogao u stvaranju velike lokalne konkurencije za Ferrari.

Isprva je sudjelovao u razvoju kratkovječnih tvrtki ATS i Serenissima, a potom za još jedne početnike, Lamborghini, kreirao fantastični, dugovječni V12 motor, koji će ostati u ponudi sve do 2010. Za Iso je razvio uspješan model Grifo u cestovnoj i trkaćoj inačici, no kad nije dobio zeleno svjetlo za sudjelovanje na utrkama, uzeo je prototip s motorom Chevrolet V8 i počeo ga utrkivati pod vlastitim imenom.

S lijeva: Giotto Bizzarrini, Ferruccio Lamborghini i Gian Paolo Dallara, 1963.

Tako je nastala marka Bizzarrini, aktivna od 1964. do 1969. Nakon bankrota vlastite tvrtke nastavlja raditi kao konzultant za razne proizvođače, uz karijeru sveučilišnog poslova, a 2012. na sveučilištu u Firenci dobio je titulu počasnog doktora industrijskog dizajna.

Giotto Bizzarrini, slavni talijanski inženjer i konstruktor, umro je 13. svibnja 2023.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo