ENCIKLOPEDIJA

Bizzarrini, Giotto (r. 1926.): slavni talijanski inženjer i konstruktor

-

Giotto Bizzarrini, rođen 6. lipnja 1926. u mjestu Quercianella (talijanskoj provinciji Livorno), tvorac je najčistokrvnijih talijanskih legendi…

Na slici, s lijeva: Giotto Bizzarrini, Ferruccio Lamborghini i Gian Paolo Dallara, 1963.

Giotto Bizzarrini je konstruktorski posao počeo za Alfa Romeo, a potom kao šef razvoja prototipova u Maranellu konstruirao Ferrari 250 GTO, možda i najpoznatiji, a nedvojbeno kolekcionarski najvredniji sportski automobil ikada. Ferrari je napustio u poznatom puču 1961. te u sljedećih nekoliko godina pomogao u stvaranju velike lokalne konkurencije za Ferrari.

Isprva je sudjelovao u razvoju kratkovječnih tvrtki ATS i Serenissima, a potom za još jedne početnike, Lamborghini, kreirao fantastični, dugovječni V12 motor, koji će ostati u ponudi sve do 2010. Za Iso je razvio uspješan model Grifo u cestovnoj i trkaćoj inačici, no kad nije dobio zeleno svjetlo za sudjelovanje na utrkama, uzeo je prototip s motorom Chevrolet V8 i počeo ga utrkivati pod vlastitim imenom.

Tako je nastala marka Bizzarrini, aktivna od 1964. do 1969. Nakon bankrota vlastite tvrtke nastavlja raditi kao konzultant za razne proizvođače, uz karijeru sveučilišnog poslova, a 2012. na sveučilištu u Firenci dobio je titulu počasnog doktora industrijskog dizajna.

Autor