ENCIKLOPEDIJA

Blomqvist, Stig (r. 1946.): slavni švedski vozač relija, svjetski prvak 1984.

Foto: Audi
-

Mlađim je generacijama ime Stig poznato uglavnom preko tajanstvenog testnog vozača kultne TV emisije Top Gear. No jedan je pravi Stig, Stig Blomqvist, rođen 29. srpnja 1946. u švedskom gradu Örebro

Stig Blomqvist je desetljećima oduševljavao ljubitelje relija diljem svijeta. Osvojio je i jedan naslov svjetskog prvaka, 1984., s timom Audi. Stig Lennart Blomqvist rođen je u švedskom mjestu Örebro. S 18  je godina počeo nastupati na relijima s kultnim modelom Saab 92, kojima će se proslaviti.

Čak je sedam puta pobjeđivao na Švedskom reliju, no majstor snježne vožnje bio je vrlo svestran vozač, koji je pobjede ostvarivao na najrazličitijim podlogama, od asfalta San Rema do prašnjavih afričkih maratona u Obali Bjelokosti.

Najveće je uspjehe Stig Blomqvist postigao kad je uključen u tvornički tim Audi, koji je kultnim sportskim modelom Audi Quattro radio dar-mar u svijetu relija. Godine 1984. bio je prvak, a sljedeće sezone drugi u poretku.

U svjetskom prvenstvu nakon toga više nije pobjeđivao, no nastupao je više-manje redovno još više od dva desetljeća, sve do 2006.

Pod stare dane počeo je malo švrljati i po drugim kategorijama, pa je tako osvojio naslov prvaka Švedske u brdskim utrkama, nastupao u ondašnjim utrkama turističkih automobila, ali i pobijedio na reli utrci Pikes Peak.

Najuspješniji je ipak u oldtimerima, gdje bilježi pobjede na tako raznolikim natjecanjima kao što su maratonski reli London-Sydney ili Carrera Panamericana. Smatra se da nikada nije nastupao kao Stig u emisiji Top Gear.

Autor