ENCIKLOPEDIJA

Brabham – slavna momčad Formule 1 i konstruktor bolida (1962. – 1992.)

Nathanael Burton, Wikimedia Commons
-

Brabham – odskočna daska uspona Berniea Ecclestonea na vlast

Pravim nazivom Motor Racing Developments Ltd., proizvođač trkaćih automobila 1960. u Engleskoj su osnovali dvostruki svjetski prvak Jack Brabham i prijatelj Ron Tauranac. Premda su obojica Australci, momčad je od početaka bila bazirana u Velikoj Britaniji. Šezdesetih su se proslavili izradom bolida za manje kategorije i utrke prototipova, a i u Formuli 1 vlastite su bolide prodavali i drugima.

Na vrhuncu su u sezonama 1966. i 1967., kada s motorom australske tvrtke Repco osvajaju dvije konstruktorske titule, a Jack Brabham i Denny Hulme odnose i vozačke naslove. Nakon povlačenja trostrukog prvaka, Tauranac kraće sam vodi momčad, a 1972. je kupuje Bernie Ecclestone. Pod njegovim će vodstvom Nelson Piquet donijeti još dva vozačka naslova, 1981. i 1983.

Ukupno je momčad ostvarila 35 pobjeda, 40 pole positiona i 42 najbrža kruga, a osim trojice prvaka pobjede su ostvarivali i Dan Gurney, Jacky Ickx, Carlos Reutemann, Carlos Pace, Niki Lauda i Riccardo Patrese. Ecclestone je momčad prodao 1988., a nakon još nekoliko promjena vlasnika ugasila se 1992. Sin originalnog osnivača David Brabham od 2014. vodi vlastitu momčad Brabham Racing, s intencijom povratka slavnog imena u Formulu 1.

Autor