ENCIKLOPEDIJA

Brabus – znameniti njemački tuner i proizvođač automobila, utemeljen 1977.

-

Brabus, Mercedes-Benz na kvadrat, samo za odlikaše…

Brabus, poznata njemačka tunerska tvrtka specijalizirana je za modele Mercedes-Benz, koja ih nakon dorade prodaje pod vlastitom markom. Utemeljili su je 1977. Hans Brackmann i Bodo Buschmann. Glavni cilj Brabusovog tuninga je bitno poboljšanje performansi, kroz povećanje okretnog momenta i snage. Istodobno se temeljito dorađuju ovjes i kočnice, kako bi automobil bio siguran i kod visokih brzina.

Temeljite su i aerodinamičke dorade, za koje se koriste dijelovi od karbona te sportske modifikacije unutrašnjosti, od duboko profiliranih kožnatih sjedala, do perforiranih metalnih papučica. U Brabusovom je programu bio i još uvijek je spektar nabrijanih motora, od manjih poput Smarta sa 70 KS ili K4 bloka za motor od 200 KS (za modele SLK i CLK), do twin-turbo bloka od 800 KS (za model Rocket).

Brabus E V12 je 1996. oborio svjetski rekord, za limuzinu koja se legalno može registrirati, postigavši 330 km/h. U 2003. novi Brabus E V12 postiže 350,2 km/h, a novi svjetski rekord postavio je 2006. Brabus Rocket, brzinom od 362,4 km/h. Godišnji promet Brabusa na europskom tržištu veći je od 100 milijuna eura, a 1998. u Californiji je osnovana podružnica Brabus North America Inc.

Pored nebrojenih modela Mercedes-Benz, napravili su, zanimljivo, i američki hit-model Tesla Model S. Njom i Smartom okrenuli su se i novom području, tuningu električnih automobila.

Autor