ENCIKLOPEDIJA

Brawn, Ross – britanski konstruktor i vlasnik F1 momčadi, rođen 1954.

Morio, Wikimedia Commons

Ross Brawn, jedan od najuspješnijih vođa Formule 1, utemeljitelj momčadi Brawn GP, koja je 2009. imala meteorski uspjeh…

Momčadi koje je vodio Ross Brawn osvojile su osam konstruktorskih naslova u Formuli 1, a vozači koji su vozili za njih osam vozačkih naslova, što ovog Britanca čini jednim od najuspješnijih vođa momčadi u povijesti ovog sporta.

Karijeru je započeo 1976. kao mehaničar u momčadi march, a potom je radio sve odgovornije konstruktorske i organizacijske poslove u timovima Williams, Haas Lola i Arrows.

Nakratko je otišao u svijet utrka izdržljivosti i bio konstruktor bolida Jaguar XJR-14, kojim je britanska momčad osvojila Svjetsko prvenstvo 1991. iste godine vratio se u Formulu 1 i počeo nevjerojatno uspješnu suradnju s nadolazećom vozačkom zvijezdom Michaelom Schumacherom, u timovima Benetton do 1996., a potom u Ferrari do 2006.

Nakon godine odmora, uglavnom provedene u pecanju lososa, 2008. preuzima F1 momčad Honda, koju sljedeće godine kupuje. Kao većinski vlasnik momčadi Brawn GP s Jensonom Buttonom osvaja oba naslova 2009., a potom prodaje momčad timu Mercedes-Benz.

Nastavlja voditi ekipu do 2013., kada se, neposredno prije početka dominacije srebrnih bolida, zbog nesuglasica povlači. Prekida nagađanja o novom poslu te 2014. napušta Formulu 1 i odlazi u mirovinu.

Ponovo se aktivira 2017. kao tehnički direktor F1 grupe, osoba zadužena za određivanje pravila i smjernica tehničkog razvoja čitavog sporta. Ponovo se umirovio na kraju 2022, zasad se čini za stalno.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo