ENCIKLOPEDIJA

Briatore, Flavio (r. 1950.): šef momčadi Benetton i Renault, najveći dokazani prevarant Formule 1

Foto: PaddyBriggs~commonswiki

Flavio Briatore je rođen 12. travnja 1950. u gradiću Verzuolo na sjeverozapadu Italije. Nakon prilično sumnjivih poslovnih početaka, Briatore kreće stazama uspjeha kad ga angažira Luciano Benetton…

Briatore postaje Benettonov čovjek od povjerenja, prvo u svijetu mode, a od 1990. i u Formuli 1. Snalazi se kao riba u vodi, mladi Michael Schumacher postaje njegova prva akvizicija, preoteo ga je od tima Jordan nakon samo jedne utrke te momčad Benetton pod njegovim vodstvom osvaja konstruktorski naslov 1995., a Schumacher dva vozačka.

Briatore je smijenjen je 1997., nekoliko godina vodi Supertec, proizvođača F1 motora, a nakratko je i jedan od vlasnika momčadi Minardi. Vraća se 2001. s momčadi Renault, koja preuzima Benetton. Sljedeće velika akvizicija mu je Fernando Alonso, te 2005. i 2006. osvajaju dvostruke titule.

U Singapuru 2008. inscenira nesreću koju režira Nelson Piquet mlađi, čime omogućuje da Fernando Alonso pobjedi. Nakon što je razotkriven 2009. mu je doživotno zabranjen rad u automobilizmu.

Kazna je u međuvremenu ukinuta, no Briatore se danas bavi drugim poslovima i nema naznake mogućeg povratka u Formulu 1.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo