ENCIKLOPEDIJA

Brissonneau & Lotz – francuski proizvođač auta i karoserija (1955. – 1996.)

Brissonneau & Lotz – uspješna francuska tvrtka spevijalizirana za željeznice, koja se okušala i u proizvodnji automobila

Brissonneau & Lotz, velika francuska korporacija korijene vuče još iz 1841., a specijalizirala se za željeznicu. Pored poznatih lokomotiva godinama su bili dobavljači kompozicija za pariški metro. Povremeno su se okušavali i u drugim poljima, a nakon kratke avanture sa zrakoplovima na red su došli automobili.

Od 1955. do 1959. nudili su mali kabriolet na bazi modela Renault 4CV, nemaštovito nazvan Brissoneau 4CV. Potom su se posvetili ugovornom poslu za druge, kod njih se montirao Renaultov tvornički kabriolet Floride,te još neki maloserijski modeli poput Matra 530.

Potkraj 1960-ih koketiraju s idejom povratka u ulogu samostalnog proizvođača, veliki dizajner Paul Bracq radi prototipove na bazi modela Simca i BMW, no tvrtka se ipak odlučuje za vanjski ugovor, pa proizvodi karoserije za Opel GT. U to se vrijeme razvija znameniti vlak TGV, također po Bracqovom dizajnu, pa su resursi uglavnom usmjereni na to, a veze s autoindustrijom ne prestaju ni nakon što ih 1972. preuzima korporacija Alstom. U tvornici u mjestu Creil se do zatvaranja 1996. proizvodili Peugeot 104 i Renault Traffic.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo