ENCIKLOPEDIJA

Tim Birkin (1896. – 1933.): dvostruki pobjednik Le Mansa, pobornik kompresora

Foto: Agence de presse Meurisse

Sir Henry Ralph Stanley “Tim” Birkin, rođen 26. srpnja 1896. u engleskom Nottinghamu, plemić i vozač, trijumfirao je 1929. i 1931. na 24 sata Le Mansa

… te postao ikona impresivnog bolida ‘Blower Bentley’, kompresorske inačice modela 4.5 Litre. Britanski plemić Sir Henry Ralph Stanley ‘Tim’ Birkin vozio je prve utrke još 1921., no uistinu im se posvetio tek 1927. Postaje dio legendarnih ‘Bentley Boys’, grupe imućnih entuzijasta i vozača utrka koji su proslavili tu marku.

Već 1929. Tim Birkin osvaja 24 sata Le Mansa. Iste godine predstavljen je neuspješni, ali impresivni ‘Blower Bentley’, kompresorska inačica modela 4.5 Litre, nastala iz Birkinovog uvjerenja kako će samo s tako dobivenom dodatnom snagom model ostati konkurentan na utrkama.

Nakon što se Bentley povukao s utrka te ga je preuzeo Rolls-Royce, Birkin nastavlja nastupati s vlastitom momčadi, a kasnije vozi i automobile drugih proizvođača. Vozeći Alfa Romeo 1931. u paru s Earlom Howeom ponovno osvaja Le Mans. Tim Birkin, veliki britanski vozač, umire 22. lipnja 1933., a o uzroku smrti postoje dvije teorije…

Po jednoj uzrok je sepsa, nastala na gadnoj opeklini koju je dobio naslonivši se rukom na vrući ispuh bolida Maserati, tijekom utrke u Tripoliju, a po drugoj ga je, nakon što je oslabio od tog incidenta, zapravo dotukla malarija, od koje je bolovao još od I. svjetskog rata, koju je dobio u Palestini.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo