KAMION SPAVAONICA

DAF XF Super Space Cab proslavio 250.000 primjerak hotelske sobe na kotačima

Najavljen je kao tegljač s najudobnijom kabinom na tržištu, a ukupni dojam podiže kožni paket…

Nisu samo automobili u limitiranim izvedbama. U svijetu kamiona takve pojave također nisu rijetkost. To pravilo potvrđuje i DAF.

Kako piše DriveTeam.hr, nizozemski proizvođač je tako uslijed izbacivanje 250.000 primjerka XF serije Super Space Cab. Kao što sam naziv govori, riječ je o kamionu koji simbolizira praktičnosti i veliku razinu komfora. Stoga ne čudi što je ovaj kamion, točnije kabina stekla ogromnu naklonost vozača kamiona širom sveta.

Realno gledano, brojka od 250.000 proizvedenih tegljača XF samo je potvrda prihvaćenosti u svijetu kamiona. Polovica te brojke otpada upravo na verziju s velikom kabinom…

Inače, Super Space Cab izvedba prvi puta se pojavila na modelu DAF 95, koji je premijerno prikazan u Amsterdamu, na domaćem tlu još 1994. Već tada je DAF naznačio kako će u budućnosti vozačima nuditi posebnu razinu komocije. Legendarni 95 mjerio je unutar kabine visinu od 2.255 milimetara, što je omogućavalo da zapremina kabine iznosi čak 10,2 m3. Punih 26 godina kasnije XF nudi čak 12,6 m3 prostora, u kojem se nalaze dva kreveta duljine 220 cm (daljnji je širine 80 cm).

Kroz povijest, konkurencija je mogla samo sanjati takvo prostranstvo unutar kabine. Danas je ta priča puno ujednačenija (Actros GigaSpace op.a), iako usporedbe radi Volvo i danas na FH XL modelu nudi visinu kabine od tek 2.070 mm.

Specijalna serija XF modela bit će prepoznatljiva, posebno po detaljima unutar kamiona.

Slavljenički DAF XF Super Space Cab Celebration Edition prevoznicima će biti u ponudi u verzijama 4×2 i 6×2. Dok će pogonski dio i dalje zastupati PACCAR MX-11 (450 KS) i snažniji PACCAR MX-13 (530 KS).

Prve isporuke očekuju se na proljeće…

Autor

Preporučeni sadržaj