PRAVI KRALJ BLATA

Lada Niva stiže u osvježenom izdanju, legendarni ruski terenac ‘napredovao’

-
U idućoj godini, Lada najavljuje nove ‘stvari’ za legendarni model

Terenac koji svi već jako dobro znamo i koji traje već 42 godine, vraća se jači nego ikad prije. Iako je u Rusiji poznat kao 4×4, kod nas je ime Niva odavno pomisao za moć u blatu i veliku potrošnju.
Navedene sposobnosti i dalje ostaju aktualne, budući da će Lada i dalje ugrađivati 1,7-litreni 4-cilindarski benzinac od 83 KS i 129 Nm s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem.
Na potpuno obnovljenoj (iako nama to baš i nije vidljivo) nadzornoj ploči pojavio se novi modul upravljanja klimatskim sustavom. Tri kontrole i elektronički zatvarač grijača, kao i novi zračni kanali povećavaju rad sustava i udobnost u radu. Uz to je pretinac za rukavice, ispred suvozača je veći, a na konzoli su stavljene dvije utičnice od 12 V.
Sve je i dalje rustikalno, pomalo sirovo, ali takvu Ladu pamtimo i njeni ljubitelji to će zasigurno cijeniti.
Niva ima i nova, udobnija sjedala uz naglašeniju bočnu potporu. Prednja sjedala za verzije s troje vrata dobila su pouzdaniji sklopivi mehanizam i dva naslona za glavu u zadnjem redu sjedala, što je pozitivno utjecalo na razinu sigurnosti. Očito su inženjeri Lade još uvijek u ’80-ima…
Vanjski dio ostao gotovo identičan, uz manje korekcije. Niva je dobila svjetla za maglu integrirane u prednji branik i nešto dotjeranije kvake na vratima.
Dok pišemo ovo, zamišljamo naše kolege kako su prije 20 godina pisali o novitetima. Eto, to nam je priuštila Lada, ali zato je ljudi vole. Ona iz svoje kože kao da ne želi iskočiti…

Autor