NOVI ŠPANJOLSKI ADUT

Seat Ibiza (2021.): brušenje za 4. rođendan, privlačnija verzija Volkswagen Pola

Seat Ibiza, ljepuškast komforan i siguran adut niže klase, obogaćen LED-icama i boljim gadgetima, s 95 KS iz 3-cilindarskog turbobenzinca, lijepo potegne i troši oko šest litara, a stoji, računajući vrline i opremu. Korektno!

Seat Ibiza pete generacije predstavljen je početkom ožujka 2017. na salonu Ženevi. U redizajniranom modelu Seat Ibiza, rođaku modela Volkswagen Polu, malo je iznenađujućeg, premda je sve ‘izbrušeno’, jer su ‘filozofija’, motori, mjenjači, podvozje… dobro poznati.

Pristojnih 2564 mm među osima kotača pokazatelj je prostranosti, pa su Ibiza, kao i novi Polo, na razinu Golfa ‘šestice’ i Octavije II. A i dužina od 406 cm sedam je centimetara veća nego kod Fabije. Usto je širina od 178 cm početkom 2000-ih bila standard ne C, nego D segmenta, dakle srednje klase!

Četiri godine nakon predstavljanja osvježen je sitno, ali bitno. Standardna Led svjetla dobila su noviju izvedbu, a u opciji su sada u ful-LED svjetla. Oprema u paketima Reference, Style, Xcellence i FR oplemenjena je novim gadgetima a dodirni ekran veličine 8,25 inča, koji se može doplatiti na 9,2 inčni.

Ergonomija i preciznost komandi su za pet, instrumenti su pregledni, uz komfornu unutrašnjost i prtljažnik od 355 do 1050 litara Osnovna motorizacija u ponudi je atmosferski 3-cilindarski benzinac 1.0 MPI s 80 KS. U sredini ponude je turbo-verzija 1.0 TSI s 95 KS (s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem) I 110 KS, sA 6-stupanjskim, Na vrhu ponude je 4-cilindarski turbobenzinac 1.5 eTSI sa 150 KS.

Najpogođenija je verzija s 95 KS. S 3-cilindarskim turbobenzincem 1.0 TSI, koji razvija 95 KS pri 5000 do 5500 min, i dobro motorizirana. Temperament je pohvalan (10,9 s do stotke I 182 km/h), u gradu i na autocesti, kao da je stvarnih konja više od 95, uz potrošnju od oko šest litara

Performanse bi bile uvjerljivije da prijenos nije naglašeno dug, radi smanjenja potrošnje goriva I emisije CO2, pa u drugom stupnju Ibiza (nepotrebno) potegne 100, a u trećem 130 km/h. Time se smanjuje potrošnja i emisija plinova, a istodobno smanjuje buka, što je posebice pogodno za vožnju autocestom. Pokazuje ono što se stručno kaže – ‘konkretno leži’. Osjeća se da je sve prilagođeno za najsnažniju verziju 1.5 TSI sa 150 KS, pa je lako izvući maksimum iz motora.

Konkretno, čvrsto podvozje, snažne kočnice i precizan volan, uz potencijal pod haubom pružaju dobar osjećaj kontrole Ne treba žaliti za manjkom snage, niti doplaćivati moćnije verzije. Ovo je poželjna sinergija performansi i sigurnosti, a i testna potrošnja od 6,3 l (na razmjerno široke gume otpada nekoliko decilitara) je korektna. U smirenom ritmu, ali s dovoljno dinamike, moguća je proći s pet i pol, štedljivi mogu i s manje.

Ima izgleda za uspjeh, premda će mnogi kazati, zašto za nekoliko tisuće kune više ne kupiti odgovarajućeg Volkswagen Pola?!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo