VOZAČI KAMIONA PAZITE

U Njemačkoj novi zakoni i skuplje kazne

-

S ulaskom u novu godinu, stižu i neke nove stvari. Ovaj put u Njemačkoj, gdje nove prometne odredbe stupaju na snagu…

Svi vozači motornih vozila, stoji u zakonu, od sada kada obilaze bicikliste moraju to činiti tako da ostave metar i pol prostora između vozila i biciklista u gradu. Na otvorenoj cesti bočni razmak mora biti veći još pola metra, ukupno 2 metra. Veliki fokus stavio se na vozače bicikala i njihovu zaštitu.

Upravo zato će vozači kamiona morati smanjiti brzinu svog vozila, kad skreću udesno na maksimalnih 11 km/h. Kaza za ne poštovanje tog propisa iznosi 70 eura. Vrijedi istaknuti, kako u Njemačkoj razmišljaju i o zakonu, koji bi omogućio automobilima u kojima je troje ili više osoba vožnju prometnim trakom (žutom linijom kod nas) za javni prijevoz.

Također, kazne za parkiranje na nogostupu i biciklističkim stazama rastu na 100 eura (prije su iznosile svega 15 eura). Parkira li vozač duže od jednog sata na nedozvoljenom mjestu ili ako se dogodi nesreća koja je povezana s takvim parkiranjem, vozač će dobiti i kazneni bod – premda mu je vozilo u mirovanju.

Nepropuštanje službenih vozila vatrogasaca i hitne pomoći, te ne ostavljanje prostora za hitni koridor bit će naplaćeno 320 eura. Držite se propisa i pazite na druge sudionike u prometu!

Autor