U LOVU NA NOVE PRODAJNE REKORDE

Volkswagen Caddy i priča o uspjehu pravog multipraktika

-

Poslovno-obiteljskog formata, Caddy je u svoju avanturu krenuo 1978., tko bi rekao da će od pick-up modela dogurati do ovakve izvedbe…

Caddy ulazi u peto desetljeće postojanja. Volkswagen i njihov odjel Gospodarska vozila nedavno su otkrili 5. generaciju i adut s kojim ovu uspješnu priču nastavljaju.

Caddy, u početku poznat kao Rabbit pick-up, prvi se put otkotrljao s proizvodne linije u Pittsburghu u Pennsylvaniji, sad već davne 1978. i od tada je ostvario brojku od preko tri milijuna modela u četiri generacije.

Zadnjih 40 godina, Volkswagen Caddy bio je savršena pratnja brojnih obitelji i još više poduzeća – velikih i malih – u cijelom svijetu. Najnoviji nastavak ove uspješnice, otkriven je u veljači 2020. godine. Novi Caddy donosi brojne tehnologije, sigurnosnih sustava više nego ikad, a svojim dimenzijama predstavlja se kao optimalno rješenje.

Kako je zapravo sve krenulo, donosimo priču.

Caddy 1 (1978. – 1992.)
Ukupna prodaja u svijetu: 207.000 vozila

Priča o Caddyju započinje u SAD-u, gdje je lansirana 1978. godine u pick-up inačici, poznatijoj kao Rabbit. Proizvodio se u Volkswagen Westmoreland Assembly Plant u blizini Pittsburgha, Pennsylvania. Svestrani model u Europu je stigao 1982., a proizvodio se u Sarajevu, gdje je i dobio ime Caddy.

S impresivnim utovarnim prostorom od 1,83 metra u duljinu, kupci su se mogli odlučiti za tvrdi pokrov. Tim dodatkom pick-up je i službeno postao mali gradski dostavni kombi.

U Europi je proizvodnja prvog Caddyja, zasnovanog na Golf ‘jedinici’, završena 1992., ali nastavila se proizvoditi u južnoafričkoj tvornici u Uitenhageu sve do 2007. godine.

Caddy 2 (1995. – 2003.)
Ukupna prodaja u svijetu: 520.000 vozila (uključujući SEAT Inca / Škoda Felicia)

Drugi Caddy predstavio se 1995., a temeljen je bio na Seat Ibizi i Volkswagen Polu. Zajedno sa Seat Inkom, sklapao se u istom proizvodnom pogonu, u tvornici Martorell, u blizini Barcelone. Svojom formom i mogućnostima odmah je osvojio srca malih poduzetnika.

Volkswagen Caddy 2 donio je čak 2,9 m3 u teretnom prostoru. Češke kolege unutar koncerna, ubrzo su ponudili i svoju soluciju dostavnjaka. Bila je to Škoda Felicia, koja se na tržištu pojavila 1997. Bio je to period, kada se Europi predstavio i Caddy Family, svojevrsni pionir svih MPV modela.

Caddy 3 (2003. – 2014.)
Ukupna prodaja u svijetu: 1,6 milijuna vozila

Treća generacija Caddyja bila je potpuno novi model kada je predstavljen 2003., temeljen na Golfu 5 i originalnom Touranu, a proizvodnja se preselila u njegov sadašnji dom u Poznanu, u Poljskoj.

Uz 3,23 m3 teretnog prostora, Caddy je po prvi put predstavio dvije solucije otvaranja stražnjih vrata.

Caddy se razvio iz malog kombija u kompaktni MPV s fleksibilnom konfiguracijom, koja je mogla ponuditi izvedbe do sedam sjedala. Time je postao još zanimljiviji za mlade obitelji.

Caddy Maxi stigao je 2007. Dužinom od 4,41 m, odnosno 4,88 m, a još veća nosivost pokazala se kao pun pogodak među poduzetnicima. Prodaja Caddy 3 bila je sjajna između 2003. i 2010. (preko 856.000 vozila).

Ovim uspjehom došlo je do velikog osvježenja modela s novim dizajnom i najnovijom tehnologijom. Sve su verzije opremljene ESC sustavom, dok je opcijski pogon na sve kotače 4Motion po prvi puta pojavio u ovoj.

U 2013. stigla je i ‘fancy’ izvedba – Cross Caddy. Predstavljen je kao kompaktni MPV/SUV crossover s robusnim vanjskim blatobranima i pogonom na sve kotače.

Može se reći kako je Caddy treće generacije u svojih 11 godina djelovanja, napravio sjajan posao i nasljedniku postavio teren za nove uspjehe.

Caddy 4 (2015. – 2020.)
Ukupna prodaja u svijetu: 722.000 vozila

Volkswagen Gospodarska vozila pokrenula su proizvodnju četvrte generacije 2015., a bio je ponuđen kroz tri izvedbe.

Potpuno zatvoren, kao furgon, u standardnoj kombiniranoj izvedbi, te kao MPV vozilo.

Caddy Alltrack s pogonom na sve kotače, naslijedio je Cross Caddyja.

U ožujku 2018. Volkswagen Gospodarska vozila probila su magičnu granicu od dva milijuna proizvedenih vozila modela – Caddy 3 i 4 u poljskom pogonu u Poznanju. Do kraja 2019. Caddy 4 ostvario je čak 722.000 primjeraka.

Caddy 5 (2020 – )

Najnovija generacija tek treba stići na naše ceste. Predstavljen sredinom veljače, već u najavama oduševljava, a vozi se na platformi Golfa 8. Brojne inovacije u tehnološkom smislu, po pitanju povezivosti i sigurnosti dobar su preduvjet za osvajanje novih i postojećih vlasnika. Caddy Maxi pruža čak do 4.0 m3 prostora.

Caddy je priča o uspjehu, stoga nema sumnje kako će tvornica u Poljskoj ubrzo stići i do brojke od – 3 milijuna primjeraka.

foto: Volkswagen

Autor