ŠVEDSKI EKOLOG

Volvo XC40 Recharge P8 AWD, nova skandinavska eko ikona bilježi ogroman interes kupaca

Volvo Cars je na odabranim tržištima službeno otvorio narudžbe za XC40 Recharge P8 AWD, prvi potpuno električni automobil tvrtke temeljen na uspješnom SUV-u XC40…

Deseci tisuća kupaca pokazali su veliko zanimanje za potpuno električni XC40, a tvrtka je još prije službenog početka prodaje primila nekoliko tisuća narudžbi. Proizvodnja i prve isporuke XC40 Recharge P8 kupcima planirane su početkom ove godine.

Početne količine narudžbi najbolji su dokaz velike potražnje za Volvo Cars linijom automobila Recharge, imenom za sva Volvo vozila s potpuno električnim i plug-in hibridnim pogonskim sklopom. Tvrtka želi da do 2025. potpuno električni automobili predstavljaju 50 % globalne prodaje, a ostatak hibridni.

Volvo Cars je u 2019. godini prodao gotovo 46.000 plug-in hibridnih vozila, što je povećanje za 23 posto u odnosu na 2018. i više nego dvostruko više nego u 2017. godini. Tijekom četvrtog tromjesečja 2019. plug-in hibridna vozila činila su više od 20 posto svih prodanih Volvo vozila u Europi.

Švedski proizvođač također bilježi snažan i kontinuirani rast u pogledu internetskih konfiguracija kupaca za vozila linije Recharge koja su sačinjavala otprilike trećinu svih konfiguracija u regiji tijekom četvrtog tromjesečja 2019.

„Jasno je da se kupcima sviđa ono što vide u našoj liniji automobila Recharge“, izjavio je Björn Annwall, voditelj EMEA i globalnih komercijalnih operacija.

„Naši automobili Recharge su sve što kupci očekuju od Volva, uz dodatak vrhunskog potpuno električnog ili hibridnog pogonskog sklopa.“

XC40 Recharge P8 je prvi automobil iz obitelji potpuno električnih vozila Volvo. Predstavlja pravu prekretnicu za Volvo Cars kao prvi električni automobil tvrtke i prvi Volvo s potpuno novim informativno-zabavnim sustavom koji pokreće Googleov operativni sustav Android.

Kao potpuno električna verzija uspješnog XC40 SUV, prvog Volva koji je osvojio prestižnu nagradu Europski automobil godine, XC40 Recharge P8 zasnovan je na kompaktnoj modularnoj arhitekturi (CMA), naprednoj automobilskoj platformi razvijenoj u suradnji s Geely Group.

Pogonski sklop na sve kotače XC40 Recharge P8 nudi domet od preko 400 km (WLTP) s jednim punjenjem i snagom od 408 KS. Na brzom punjaču bateriju je moguće napuniti do 80 % svog kapaciteta za 40 minuta.

Novi informativno-zabavni sustav sa sustavom Android nudi kupcima dosad neviđenu personalizaciju, poboljšanu razinu intuitivnosti i ugrađene Googleove tehnologije i usluge, kao što su Google Assistant, Google Maps i Google Play Store.

Dok su razvijali izvrsni sigurnosni standard izvornog XC40, sigurnosni inženjeri tvrtke Volvo Cars potpuno su preoblikovali i ojačali prednju strukturu linije Recharge P8 kako bi riješili nedostatak motora, udovoljili visoke sigurnosne zahtjeve tvrtke Volvo Cars i pomogli da ljudi budu sigurni kao u bilo kojem drugom vozilu Volvo.

Baterija je zaštićena sigurnosnim kavezom ugrađenim u sredinu karoserije automobila. Njezino postavljanje u pod automobila također spušta težište automobila, sve radi bolje zaštite od prevrtanja.

Iznutra je prisutan inovativan pristup svestranoj funkcionalnosti koji vozačima pruža puno prostora za pohranu, na primjer u vratima, ispod sjedala i u prtljažniku. Odsustvo motora s unutarnjim izgaranjem znači da automobil vozačima pruža još više prostora za pohranu od uobičajenog XC40, a sve zahvaljujući prednjem prtljažniku ispod prednjeg poklopca.

Autor

Preporučeni sadržaj